Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Turecké útoky v Afríne zabili 20 civilistov, nálety v Ghúte 46 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Turecké sily už takmer obkľúčili Afrín, keďže sa snažia vyhnať z mesta a okolitého regiónu kurdských bojovníkov. Obyvatelia tvrdia, že trpia nedostatkom chleba, vody a elektriny.

Bejrút 16. marca (TASR) - Turecké ostreľovanie a nálety v severosýrskom meste Afrín, ovládanom Kurdmi, pripravilo v piatok o život najmenej 20 civilistov. Informovala o tom tlačová agentúra AP s odvolaním sa na sýrske kurdské sily.

Hovorca Sýrskych demokratických síl (SDF) takisto povedal, že zranenia utrpelo 30 ľudí, keď turecké sily v piatok ostreľovali mestskú štvrť Ašrafíja.

Aktivisti organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) stanovili počet mŕtvych na 18. Zverejnili aj video zachytávajúce štyri telá bez života ležiace na uliciach Afrínu.

Turecké sily už takmer obkľúčili Afrín, keďže sa snažia vyhnať z mesta a okolitého regiónu kurdských bojovníkov. Obyvatelia tvrdia, že trpia nedostatkom chleba, vody a elektriny.

Vo štvrtok bolo vidieť utekať z mesta do susedných dedín stovky civilistov, aby tam našli pomoc a úľavu. Vo vnútri Afrínu sa však údajne ešte stále nachádzajú desaťtisíce civilistov.

Najmenej 46 civilistov v piatok zahynulo, keď ruské lietadlá zasiahli oblasť v južnej časti východnej Ghúty, obliehaného a povstalcami ovládaného regiónu na okraji sýrskej metropoly Damask. Informovalo o tom Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Ruské lietadlá útočili napríklad na mestá Kafr Batná a Sakbá v južnej časti enklávy východná Ghúta. SOHR uviedlo, že mesto Kafr Batná zasiahla v piatok kazetová munícia, zápalné zbrane podobné napalmu a tiež konvenčné výbušniny.

Podľa slov riaditeľa SOHR Rámího Abdala Rahmána lietadlá použili termitové bomby, ktoré spôsobili mohutné požiare a popáleniny obetiam, napísala tlačová agentúra DPA.

Podľa SOHR utrpelo v meste Kafr Batná zranenia a ťažké popáleniny okolo 100 ľudí.

Aktivista Abú Ahad z uvedenej oblasti stanovil počet mŕtvych na 50. Pátracia a záchranná skupina Sýrska civilná obrana, známa aj pod názvom Biele prilby, uviedla, že zatiaľ identifikovala 42 tiel. Podľa nej sú na uliciach rozhádzané časti ľudských tiel a počet obetí ešte stúpne.

Vládne sily za podpory ruských lietadiel postupujú na mestá vo vnútri enklávy východná Ghúta, čo vyvoláva masívny útek civilistov.