Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Sýria zastaví všetky vojenské akcie vo štvrtok o 6.00 miestneho času

Foto: TASR/AP

Vyhradzuje si však právo adekvátne reagovať na akékoľvek útoky povstalcov.

Ženeva/Moskva Teherán 11. apríla (TASR) - Sýria informovala osobitného vyslanca OSN a Ligy arabských štátov Kofiho Annana, že jej ozbrojené sily dodržia od štvrtka rána prímerie, ktoré vyjednal, ale budú reagovať na prípadné útoky opozičných povstalcov. V Ženeve to dnes oznámil Annanov hovorca Ahmad Fawzí.

Povedal, že Annan dostal list od sýrskeho ministerstva zahraničných vecí, v ktorom sa píše, že sýrska armáda zastaví všetky vojenské akcie vo štvrtok o 6.00 hodine ráno miestneho času (5.00 h SELČ). Vyhradzuje si však právo adekvátne reagovať na akékoľvek útoky povstalcov.

Rovnakú informáciu priniesla dnes aj sýrska štátna televízia, ktorá citovala zdroj z ministerstva obrany. "Po tom, čo naše ozbrojené sily uskutočnili úspešné misie v boji proti ... teroristickým skupinám a presadili vládu štátu na našom území, bolo rozhodnuté ukončiť operácie s platnosťou od zajtrajšieho rána... Naše ozbrojené sily zostanú v pohotovosti, aby čelili akémukoľvek útoku ozbrojených skupín voči civilistom, vládnym silám alebo verejnému a súkromnému majetku," uviedla televízia.

Televízia nespomenula konečný termín pre uplatnenia prímeria, vo štvrtok o 5.00 h ráno, stanovený Kofim Annanom, s ktorým sýrsky prezident Bašár Asad súhlasil.

Na oznámenie Damasku o zastavení bojov reagovala ihneď Moskva s tým, že prímerie musí teraz rešpektovať aj opozícia. "Sýrska vláda vyhlásila, že zastaví boje o 6.00 h ráno 12. apríla. Teraz je to na ozbrojenej opozícii. To sú podmienky Annanovho plánu," uviedol námestník ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov na Twitteri.

Riceová: Nový prísľub Sýrie o zastavení bojov je málo vierohodný



Nový prísľub Sýrie o zastavení bojov do štvrtkového rána je málo vierohodný, ak vôbec a podmienky kladené sýrskou vládou vzbudzujú obavy, uviedla dnes veľvyslankyňa USA pri OSN Susan Riceová.

Záväzok sýrskej vlády - oznámený listom osobitnému vyslancovi OSN a Ligy arabských štátov Kofimu Annanovi - sa podľa Riceovej nedá interpretovať v súlade s Annanovým šesťbodovým mierovým plánom.

Riceová dodala, že v liste uvedené varovania sýrskej vlády vzbudzujú obavy a znovu spochybnili vierohodnosť záväzkov, pričom tie sú opakovane dávané a porušované.