Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Sýrska opozičná koalícia, podporovaná Západom, si zvolila nové vedenie

Hádí Bahra Foto: TASR/AP

Národná koalícia, ktorá má 111 členov, si v nedeľu zvolila aj nového generálneho tajomníka a podpredsedov.

Istanbul 5. januára (TASR) - Sýrske politické opozičné zoskupenie podporované Západom - Národná koalícia sýrskych revolučných a opozičných síl - si v nedeľu zvolilo nové predsedníctvo a predsedu, ktorí podľa všeobecného názoru nie sú napojení na nijakých medzinárodných sponzorov tohto zoskupenia. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Napriek tomu, že národná koalícia má slabé vzťahy s bojovníkmi na území Sýrie a podľa kritikov je odtrhnutá od bežných Sýrčanov, stále je jednou z hlavných strán, ktoré vedú medzinárodné rokovania zamerané na nájdenie riešenia v takmer už štyri roky trvajúcej občianskej vojne.

Funkciu predsedu prevzal od Hádího Bahru 49-ročný lekár a podnikateľ Chálid Chúdža, rodák z Damasku. Na stretnutí za zatvorenými dverami v tureckom Istanbule dostal 56 hlasov z celkového počtu 106.

Bahra je pokladaný za politika s blízkymi vzťahmi so Saudskou Arábiou. Odslúžil jedno funkčné obdobie a o druhé sa neuchádzal, ale bude členom politického vedenia - predsedníctva.

Národná koalícia, ktorá má 111 členov, si v nedeľu zvolila aj nového generálneho tajomníka a podpredsedov.

Funkcia podpredsedu vyhradená pre kurdského člena ešte nebola obsadená, keďže kurdský blok zatiaľ nepredstavil nového kandidáta, informovala národná koalícia.