Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Sýrska vláda podmienečne súhlasí s prímerím v Idlibe

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ochotu sýrskej vlády uzavrieť prímerie v Idlibe ocenilo aj Rusko.

Damask 1. augusta (TASR) - Sýrska vláda súhlasila s uzavretím prímeria v provincii Idlib na severozápade Sýrie pod podmienkou, že dôjde k implementácii dohody o vytvorení nárazníkovej zóny, ktorú vlani v septembri dosiahli Rusko a Turecko. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na sýrske médiá.

Sýrska vláda "súhlasila, aby prímerie v zóne deeskalácie v Idlibe začalo platiť od dnešného večera" pod podmienkou, že džihádisti a povstalci stiahnu svoje jednotky z nárazníkovej zóny v súlade s dohodou uzavretou v ruskom letovisku Soči, uviedla sýrska agentúra SANA s odvolaním sa na zdroj z prostredia sýrskych ozbrojených síl.

Ochotu sýrskej vlády uzavrieť prímerie v Idlibe ocenilo aj Rusko. "Samozrejme, že vítame rozhodnutie sýrskej vlády uzavrieť prímerie," uviedol podľa agentúry Interfax osobitný vyslanec ruského prezidenta pre Sýriu Alexander Lavrentiev po skončení prvého dňa dvojdňových mierových rozhovorov o Sýrii, ktoré sa za účasti predstaviteľov Ruska, Turecka a Iránu konajú v kazašskej metropole Nursultan.

Rusko, kľúčový spojenec Damasku, a Turecko, ktoré podporuje niektoré povstalecké skupiny v Sýrii, dosiahli vlani v septembri dohodu o zriadení demilitarizovanej nárazníkovej zóny v provincii Idlib, ktorá zahŕňala aj časti susedných provincií Hamá, Lázikíja a Aleppo. Od apríla sa tam však sýrskym režim a Rusko stupňujú letecké útoky.

Vojna v Sýrii pripravila od začiatku marca 2011 o život vyše 371.000 ľudí. Takmer osem miliónov ľudí je v dôsledku viac ako osem rokov trvajúceho konfliktu vnútorne vysídlených a ďalších vyše päť miliónov Sýrčanov opustilo krajinu. OSN vlani v septembri vyčíslila škody spôsobené občianskou vojnou v Sýrii na viac ako 345 miliárd dolárov.