Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Sýrske vládne sily obkľúčili Múrik

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Mesto Múrik, kde sú tureckí vojaci obkľúčení, leží na severe provincie Hamá.

Bejrút 23. augusta (TASR) - Sýrske vládne sily obkľúčili v piatok turecké pozorovateľské stanovište, keď obsadili okolité dediny. Stalo sa tak po tom, ako ovládli neďaleké mesto na severozápade krajiny, ktoré dovtedy kontrolovali povstalci. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na mimovládnu organizáciu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii.

Mesto Múrik, kde sú tureckí vojaci obkľúčení, leží na severe provincie Hamá. Ide o súčasť džihádistami ovládanej enklávy sústredenej najmä do susednej provincie Idlib, na ktorú vládne sily útočia od konca apríla.

"Vládne sily obkľúčili turecké pozorovateľské stanovište v Múriku po tom, ako dobyli v tejto oblasti ďalšie mestá a dediny," dodal SOHR.

Turecko varovalo v utorok Damask, aby sa "nehral s ohňom". Vyjadrilo sa tak deň po tom, ako sa turecký vojenský konvoj stal na severozápade Sýrie cieľom vzdušného útoku. Najmenej traja civilisti zahynuli pri nálete, ktorý podľa Turecka zasiahol v pondelok turecký vojenský konvoj vyslaný k strategicky významnému mestu Chán Šajchún v severozápadnej časti Sýrie, kam ešte v nedeľu vstúpili sýrske vládne sily.

Konvoj smeroval na pozorovateľské stanovište, akých má Turecko v povstalcami ovládanej provincii Idlib a na jej okraji dovedna 12. Tieto stanovištia prevádzkuje v súlade s dohodou, ktorú dosiahlo s Ruskom.