Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Syrskyj: Ukrajinské oddiely pri Bachmute zlikvidovali ruské brigády

Veliteľ z 3. samostatnej ukrajinskej útočnej brigády vztyčuje ukrajinskú vlajku na frontovej línii v dedine Andriivka pri meste Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v sobotu 16. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Agentúra DPA vo svojej správe pripomenula, že tvrdenia aktérov bojov nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

Kyjev 18. septembra (TASR) - Ukrajinská armáda v pondelok ohlásila, že v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zničila niekoľko elitných ruských brigád. Podľa agentúry DPA o tom informoval ukrajinský generál Olexandr Syrskyj, ktorý velí ukrajinským pozemným silám a v uplynulých dňoch oznámil oslobodenie obcí Andrijivka a Kliščijivka v blízkosti mesta Bachmut.

"V bojoch v oblasti Bachmutu sa podarilo poraziť niektoré z najlepších jednotiek nepriateľa. Boli rozdrvené a úplne stratili svoju bojaschopnosť," uvádza sa v Syrského vyhlásení z pondelka. Išlo o jednotky 72. motostreleckej brigády a 31. a 83. výsadkársku brigádu.

Syrskyj tiež uviedol, že ukrajinské jednotky pokračujú v postupe a úspešne prerazili ruskú obrannú líniu. Zdôraznil súčasne, že celková situácia na východnom fronte je zložitá. Podľa neho sa Rusko nevzdalo plánu obnoviť útoky smerom na mestá Kupiansk a Lyman na východe Ukrajiny.

Agentúra DPA vo svojej správe pripomenula, že tvrdenia aktérov bojov nie je možné overiť z nezávislých zdrojov.

O mesto Bachmut v Doneckej oblasti sa intenzívne bojuje už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára 2022. Ruské jednotky sa Bachmutu zmocnili v máji, ale Ukrajina po začatí svojej protiofenzívy - v júni - získala späť približne 50 štvorcových kilometrov územia v okolí tohto mesta.