Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Szijjártó: Maďarsko chce posilniť vzťahy s Tureckom

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že Maďarsko musí posilňovať vzťahy s najrýchlejšie sa rozvíjajúcimi krajinami, ak chce v novej ére svetového hospodárstva patriť medzi víťazov.

Budapešť 18. júna (TASR) - Maďarská vláda považuje z hospodárskych i bezpečnostných dôvodov za mimoriadne dôležité posilňovanie maďarsko-tureckých vzťahov, vyhlásil v piatok v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke s tureckým ministrom obchodu Mehmetom Mušom.

Podľa agentúry MTI šéf maďarskej diplomacie zdôraznil, že Maďarsko musí posilňovať vzťahy s najrýchlejšie sa rozvíjajúcimi krajinami, ak chce v novej ére svetového hospodárstva patriť medzi víťazov.

"Turecko je dôležité nielen z pohľadu svojho ekonomického rastu, ale aj preto, že prostredníctvom migračnej dohody zaručuje bezpečnosť celej Európy," dodal Szijjártó.

"Maďarsko je bratským štátom, ktorý k Turecku viaže dávny a priateľský vzťah," konštatoval turecký minister, ktorý sa poďakoval Szijjártóovi za podporu Maďarska. Súčasne vyjadril nádej, že s maďarskou podporou môže Turecko rátať aj pri rokovaniach s Európskou úniou o colnej únii.

Muš povedal, že v turecko-maďarských obchodných vzťahoch má ambíciu dosiahnuť výmenu tovarov v hodnote šiestich miliárd dolárov (približne päť miliárd eur). Podotkol, že turecká národná banka významnými finančnými prostriedkami podporuje projekty, ktoré rozvíjajú vzájomné vzťahy oboch krajín.

Maďarský minister navštívil 8. februára Ankaru, kde povedal, že Turecko by v tretej fáze klinického testovania svojej vakcíny proti novému druhu koronavírusu privítalo odbornú a vedeckú spoluprácu Maďarska.

"Iniciatíva Ankary ponúka dôležitú možnosť maďarským expertom, aby preverili, či by turecká očkovacia látka bola vhodná na použitie v Maďarsku popri už povolených vakcínach," povedal vtedy Szijjártó.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)