Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Tadžikistan odmieta tvrdenie Ruska, že Ukrajina verbuje jeho občanov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Poznamenávame, že toto tvrdenie ruského predstaviteľa nemá žiadny základ, citovali ruské médiá hovorcu tadžického ministerstva zahraničných vecí Šochina Samadiho.

Dušanbe 6. apríla (TASR) - Tadžické ministerstvo zahraničných vecí v sobotu odmietlo tvrdenie vysokopostaveného ruského bezpečnostného predstaviteľa o tom, že ukrajinské veľvyslanectvo v tadžickom hlavnom meste Dušanbe verbuje žoldnierov na boj proti Rusku. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

"Poznamenávame, že toto tvrdenie ruského predstaviteľa nemá žiadny základ," citovali ruské médiá hovorcu tadžického ministerstva zahraničných vecí Šochina Samadiho.

Tajomník Bezpečnostnej rady Ruska (SBRF) Nikolaj Patrušev, hlavný spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina, v stredu bez uvedenia dôkazov vyhlásil, že za marcovou tragickou streľbou na koncerte neďaleko Moskvy stoja "ukrajinské špeciálne služby" a že ukrajinské veľvyslanectvo v Tadžikistane robí nábor bojovníkov, informovali štátne médiá.

Ukrajina poprela, že by mala niečo spoločné s daným útokom, pri ktorom zahynulo najmenej 144 ľudí. Spojené štáty uviedli, že zodpovednosť zaň nesú výlučne militanti džihádistickej organizácie Islamský štát (IS).

Po teroristickom útoku na koncertnú sálu Crocus City Hall na predmestí Moskvy vzrástol odchod občanov Tadžikistanu z Ruska, vyplýva z údajov tadžického ministerstva pre prácu, migráciu a zamestnanosť.

Útok bol v Rusku najhorším za uplynulé dve desaťročia. Štyria z podozrivých atentátnikov sú občanmi Tadžikistanu. Spolu s nimi boli zatknutí aj siedmi ďalší ľudia, časť z nich tiež pochádza z tejto bývalej sovietskej stredoázijskej krajiny.

Tadžikistan zatkol dovedna deväť ľudí pre podozrenia zo spojitosti s masovou streľbou i z väzieb na IS, ktorý sa k atentátu neskôr prihlásil. Tadžické ministerstvo práce predpokladá, že odliv migrantov z Ruska bude iba dočasný.