Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Tadžikistan si predvolal ruského veľvyslanca v kauze študentov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Tadžické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vyše 100 študentov skoro ráno na univerzitnom internáte polícia podrobila výsluchu a tvrdému zaobchádzaniu.

Dušanbe 25. mája (TASR) - Tadžikistan si predvolal ruského veľvyslanca v Dušanbe po tom, čo polícia údajne zbila a vypočúvala viac ako 100 tadžických študentov na univerzite na ruskom Ďalekom východe. Vo štvrtok to uviedlo tadžické ministerstvo zahraničných vecí. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Ide o zriedkavý prípad nezhody medzi Tadžikistanom, najchudobnejšou krajinou spomedzi bývalých sovietskych republík, a Ruskom, na ktorom je stále ekonomicky závislé.

K incidentu došlo 19. mája na štátnej univerzite v meste Komsomoľsk na Amure, viac podrobností o ňom však nie je známych.

Tadžické ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vyše 100 študentov skoro ráno na univerzitnom internáte polícia "podrobila výsluchu a tvrdému zaobchádzaniu". Tento krok podľa ministerstva "nezodpovedá duchu tadžicko-ruskej strategickej spolupráce".

Tadžický vyslanec pre ľudské práva v stredu uviedol, že pre "nezákonné konanie" agentov ruskej špeciálnej policajnej jednotky OMON a Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) bolo niekoľko študentov hospitalizovaných. Zároveň vyzval svojho ruského kolegu, aby incident vyšetril a zistil, čo sa stalo.

Univerzita uviedla, že polícia zadržala iba "štyroch tadžických študentov po tom, ako jej príslušníkom bránili v práci".

Mnoho obyvateľov bývalých sovietskych republík v Strednej Ázii naďalej prichádza do Ruska za prácou a štúdiom. Podľa ľudskoprávnych aktivistov mnohí z nich v Rusku čelia diskriminácii, rasizmu a policajnému obťažovaniu.