Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Taiwanská delegácia pricestuje v októbri na Slovensko aj do Česka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Podľa AFP Slovensko taktiež zvažuje vyslať na Taiwan svoju delegáciu. Čchen uviedol, že obe strany budú o tejto záležitosti rokovať budúci mesiac počas návštevy delegácie z Taiwanu.

Tchaj-pej 14. septembra (TASR) - Taiwanská delegácia pozostávajúca zo zástupcov tamojšej vlády a obchodnej sféry navštívi Slovensko, Česko a Litvu. Informovala o tom v utorok agentúra AFP.

Podľa taiwanského ministerstva zahraničných vecí 65-členná delegácia navštívi spomínanú trojicu krajín v období medzi 20. a 30. októbrom tohto roku za účelom podpory obchodných väzieb a investícií.

"Pokračujeme v prehlbovaní našich vzťahov s krajinami strednej a východnej Európy ... v snahe preukázania solidarity a priateľstva medzi medzinárodnými demokratickými partnermi," uviedol Čchen Li-kchuo z taiwanského rezortu diplomacie.

Podľa AFP Slovensko taktiež zvažuje vyslať na Taiwan svoju delegáciu. Čchen uviedol, že obe strany budú o tejto záležitosti rokovať budúci mesiac počas návštevy delegácie z Taiwanu.

Užšie vzťahy s Taiwanom presadzujú aj niektorí politici v Česku. V roku 2019 Praha zrušila dohodu o partnerskom meste s Pekingom a podpísala ju s Tchaj-pejom. Čína, ktorá Taiwan považuje za súčasť svojho územia, vlani kritizovala predsedu českého Senátu Miloša Vystrčila za oficiálnu návštevu tohto ostrova.

Dobré vzťahy s Taiwanom udržiava aj Litva. V júli sa dohodli, že vo Vilniuse sa na jeseň otvorí zastupiteľský úrad Taiwanu, ktorý bude mať názov Taiwanský zastupiteľský úrad v Litve, a nie Tchajpejská reprezentačná kancelária, ako to býva zvykom, aby si daná krajina nerozhnevala Čínu.

Ako uvádza AFP, Slovensko, Litva, ako aj ČR ponúkli nedávno Taiwanu dar v podobe vakcín proti koronavírusu. Česko prisľúbilo Taiwanu 30.000, Litva 20.000 a Slovensko 10.000 dávok. Dodávky proticovidových vakcín očakáva Taiwan aj od Japonska, Poľska a USA. Japonsko Taiwanu prisľúbilo tri milióny dávok vakcín, USA 2,5 milióna a Poľsko 400.000.

Taiwan používa oficiálny názov Čínska republika a ako nezávislý štát ho uznáva iba ďalších 15 krajín sveta. Čína sa ho snaží na svetovej scéne izolovať a bráni sa akémukoľvek oficiálnemu použitiu slova "Taiwan", aby ostrovná vláda nenadobúdala pocit medzinárodnej legitimity. Taiwan však prostredníctvom svojich zastupiteľských úradov de facto udržiava diplomatické vzťahy s desiatkami krajín.