Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Tajfún Chaj-kchuej priniesol na pevninu prívalové dažde

Foto: TASR/AP Photo

Chaj-kchuej je tretím tajfúnom, ktorý zasiahol Čínu tento týždeň.

Peking 8. augusta (TASR) - Tajfún Chaj-kchuej s nárazovým vetrom do 150 km/h dnes v skorých ranných hodinách dorazil na čínsku pevninu v provincii Če-ťiang, ktorá susedí s husto obývaným Šanghajom. Priniesol so sebou prívalové dažde a záplavy. Vlny na pobreží dosiahli výšky až piatich metrov, informovalo provinčné meteorologické observatórium.

Z jeho cesty predtým evakuovali 1,8 milióna ľudí.

Chaj-kchuej je tretím tajfúnom, ktorý zasiahol Čínu tento týždeň. Miestne noviny oznámili, že v Šanghaji zavinil smrť dvoch ľudí, ktorých zasiahli padajúce časti budovy.

Víchrica prevrátila ruské koleso v Ning-po a odniesla strechu športového štadióna v Ťia-singu, zatiaľ čo na vrchole hory v provincii Če-ťiang uväznila vyše tisíc turistov, informovali štátne médiá.

Hlavné letisko v metropole provincie, Chang-čou, zostalo uzavreté do 15. hodiny a prevádzku vysokorýchlostnej železnice v oblasti prerušili.

Záchranári evakuovali 123 ľudí, ktorých záplavy uväznili v troch hosteloch v meste Lin-an.

Prvé odhady ekonomických škôd v provincii Če-ťiang, ktoré zavinil tajfún Chaj-kchuej, dosiahli päť miliárd jüanov (vyše 630 miliónov eur), z toho 2,4 miliardy činia škody v poľnohospodárstve.

Predchádzajúce dva tajfúny z tohto týždňa, Saola a Damrey, zasiahli centrálnu a severovýchodnú oblasť Číny, kde pripravili o život najmenej 25 ľudí.