Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Tajfún Haiyan dorazil k pobrežiu Vietnamu, v Číne má tri obete

Ľudia na motorke pri pláži v meste Danang Foto: TASR/AP

Hlavné mesto Hanoj očakáva silný dážď a záplavy. Jeho obyvatelia sa vopred zásobili potravinami a vodou.

Hanoj 11. novembra (TASR) - Supertajfún Haiyan dorazil v noci nadnes k pobrežiu Vietnamu. Na pevninu udrel okolo 04.00 h miestneho času (22.00 h SEČ) asi 160 km juhovýchodne od hlavného mesta Hanoj, oznámilo americké centrum varovania pred tajfúnmi (JTWC) so sídlom na Havaji.

Haiyan po spustošení rozsiahlych oblastí Filipín podľa meteorológov nad Juhočínskym morom výrazne zoslabol a nárazy vetra momentálne dosahujú rýchlosť už len 120 kilometrov za hodinu.

Cyklón sa spočiatku pohyboval na sever až severozápad rýchlosťou 28 km/h a JTWC očakáva, že bude pokračovať smerom na sever až severovýchod, kde sa nad chladnejšou pevninou rýchlo rozpadne.

Vo Vietname preventívne evakuovali 600.000 ľudí. Vzhľadom na to, že tajfún zmenil smer, za potenciálne ohrozené oblasti môže byť namiesto pôvodne deviatich vyhlásených najmenej 15 provincií, uviedol vietnamský Červený kríž.

Hlavné mesto Hanoj očakáva silný dážď a záplavy. Jeho obyvatelia sa vopred zásobili potravinami a vodou. Všetky hanojské školy sú dnes zatvorené a policajti budú riadiť dopravu v oblastiach ohrozených povodňami.

Vietnamská vláda na svojej internetovej stránke oznámila, že počas príprav na evakuáciu prišlo o život najmenej päť ľudí.

V nedeľu okolo obeda sa tajfún Haiyan prehnal cez vietnamský ostrov Con Co, ležiaci 30 kilometrov od pobrežia provincie Quang Tri. Všetkých 250 ľudí na ostrove, vrátane obyvateľov a vojakov, bolo evakuovaných do podzemných úkrytov, kde je dostatok potravy na niekoľko dní, informoval denník Tuoi Tre.

Rybárske lode zakotvené v v Danang City
Foto: TASR/AP


Stredný Vietnam nedávno zasiahli tajfúny prvej kategórie Wutip a Nari, ktoré spôsobili záplavy, poškodili hrádze a strhli strechy na státisícoch domov.

Haiyan, zrejme najsilnejší zaznamenaný tropický cyklón, aký kedy zasiahol pevninu, sa v druhej polovici minulého týždňa prehnal Filipínami, kde pravdepodobne zanechal tisíce mŕtvych - náčelník polície v meste Tacloban informoval dokonca o 10.000 obetiach, vláda to však zatiaľ nepotvrdila.

Haiyan meteorológovia klasifikovali najvyšším, piatym stupňom Saffirovej-Simpsonovej stupnice, avšak priemerná rýchlosť vetra dosahovala doteraz nevídaných 313 km/h, v nárazoch aj viac ako 350 km/h. Tajfún vznikol nad teplými vodami západného Tichomoria 3. novembra ako tropická depresia. Svojou intenzitou Haiyan prekonal aj tajfún Bopha, ktorý v roku 2012 zapríčinil na filipínskom ostrove Mindanao smrť približne 1800 ľudí.


Tajfún Haiyan si vyžiadal tri obete; takmer 40.000 ľudí evakuovali


Odstraňovanie následkov ničivého tajfúnu Haiyan v Číne
Foto: TASR/AP

Najmenej traja ľudia dnes zahynuli a 39.000 obyvateľov čínskej provincie Chaj-nan evakuovali, keď oslabený tajfún Haiyan priniesol do oblasti búrlivý vietor a prívalové dažde. Informovala o tom agentúra DPA.

Tajfún, ktorý zoslabol na tropickú búrku, zabil cez víkend na Filipínach tisíce ľudí. V ostrovnej provincii Chaj-nan zničil desiatky domov a stovky ich poškodil. Počasím bolo postihnutých zhruba 480.000 obyvateľov.

Sedem osôb z nákladnej lode, plaviacej sa pri Chaj-nane, vyhlásili za nezvestných. Búrka sa prejavila aj v juhočínskych provinciách Kuang-si a Kuang-tung.

Čínsku pevninu búrka zasiahla v raňajších hodinách v okrese Ning-ming v provincii Kuang-si, pričom vietor dosahoval rýchlosť zhruba 120 kilometrov za hodinu. V oblastiach Pej-chaj, Fang-čcheng a Šang-s' napadlo za 24 hodín až do 291 milimetrov zrážok.

Haiyan dorazil v noci nadnes k pobrežiu Vietnamu. Na pevninu udrel zhruba o 04.00 h miestneho času (22.00 h SEČ), zhruba 160 km juhovýchodne od hlavného mesta Hanoj. Po spustošení rozsiahlych oblastí Filipín tajfún výrazne zoslabol nad Juhočínskym morom.

EÚ venuje osem miliónov eur pre filipínsky región Mindanao, poznačený nepokojmi

Európsky komisár pre rozvoj Andris Piebalgs dnes počas svojej prvej návštevy Filipín oznámil poskytnutie sumy osem miliónov eur pre hospodársku a sociálnu obnovu vojenskými konfliktami postihnutej oblasti na ostrove Mindanao na juhu krajiny. Trojdňová služobná cesta eurokomisára bola naplánovaná ešte pred vyčíňaním tajfúnu Haiyan.

Cieľom návštevy komisára EÚ na Filipínach je presadzovať bilaterálnu rozvojovú spoluprácu medzi oboma stranami. Komisár v mene EÚ vyjadril sústrasť rodinám obetí a všetkým postihnutým tajfúnom Haiyan. Zároveň na dnes zvolal mimoriadnu schôdzu veľvyslancov EÚ v Manile, aby ich inštruoval o programe direktoriátu EÚ pre humanitárnu pomoc (ECHO), informoval o rozsahu devastácie spôsobenej tajfúnom a o návrhoch najúčinnejšej formy pomoci.

EÚ už predtým informovala, že uvoľní mimoriadnu sumu tri milióny eur vo forme humanitárnej pomoci a vyšle tím expertov, ktorí majú pomáhať filipínskym úradom a koordinovať ďalšiu pomoc.

"Ešte stále nemáme ucelený obraz o rozsahu zničenia a stratách na životoch, ale sme odhodlaní zaistiť, aby sa pomoc EÚ čo najrýchlejšie dostala k tým najviac zraniteľným osobám," povedal Piebalgs.

Vopred dohodnutá osemmiliónová suma pre ostrov Mindanao sa bude poskytovať prostredníctvom trustového fondu Mindanao a bude podporovať aktivity na podporu budovania dôvery, mieru, bezpečnosti a účinnej samosprávy.

Európska komisia v tejto súvislosti pripomenula, že približne 300.000 ľudí už ťažilo zo 141 projektov realizovaných fondom Mindanao, ktorý zo 70 percent financuje Európska únia (konkrétne EK a Švédsko).

Európska únia ako hlavný darca do tohto fondu je dlhodobým zástancom mierového procesu na ostrove Mindanao, ktorý je považovaný za hlavnú poľnohospodársku zónu krajiny, a to tak na politickej úrovni, ako aj poskytovaním konkrétnej pomoci v druhom najväčšom regióne Filipín, ktorý je poznačený konfliktami medzi kresťanmi a moslimskými separatistami.