Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

V Taliansku chcú preveriť konanie polície na zhromaždení za Navaľného

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníčka zhromaždenia Marina Davydovová objasnila, že kontrolou dokladov, vykonanou policajtmi v civile, bola šokovaná.

Rím 19. februára (TASR) - Talianska opozičná Demokratická strana (PD) mieni žiadať od ministra vnútra Mattea Piantedosiho vysvetlenie, prečo polícia kontrolovala totožnosť účastníkov zhromaždenia na pamiatku ruského opozičného vodcu Alexeja Navaľného, ktoré sa konalo minulú nedeľu.

Ako informovala tlačová agentúra ANSA, malá skupina ľudí bola podrobená kontrole totožnosti po zhromaždení, ktoré sa konali pri pamätnej tabuli venovanej pamiatke ruskej novinárky Anny Politkovskej, zavraždenej v roku 2006.

Účastníčka zhromaždenia Marina Davydovová objasnila, že kontrolou dokladov, vykonanou policajtmi v civile, bola šokovaná.

"Neurobili sme nič zlé. Len sme sa rozprávali, chceli sme zdieľať bolesť" zo správy o Navaľného smrti, zanechať fotografiu alebo kvetinu. "Taliani (ktorí sa na zhromaždení zúčastnili) sa cítili ako v Rusku," doplnila s tým, že prítomní Rusi boli veľmi vystrašení. "Sú to ľudia, ktorí utiekli pred režimom v Rusku," objasnila.

Senátor za PD Filippo Sensi v rozhovore pre agentúru ANSA vyjadril počudovanie nad tým, že účastníkov zhromaždenia chcela polícia identifikovať a kládol otázku, či policajti dostali takýto pokyn. Dodal, že zhromaždení len "niesli kvety", aby si uctili pamiatku Alexeja Navaľného. Sensi pre ANSA pripomenul, že Taliansko "je právnym, nie policajným štátom."

Podobné zhromaždenia ako v Miláne sa od zverejnenia správy o Navaľného smrti konali a pokračujú pred ruskými veľvyslanectvami či zastupiteľskými úradmi v metropolách mnohých štátoch sveta. Aj v mnohých ruských mestách vznikajú improvizované pamätníky na pamiatku Navaľného - mnohé z nich sú pri pamätníkoch obetí politických represií.

Ruská Federálna služba pre výkon trestu v piatok 16. februára oznámila, že Alexej Navaľnyj zomrel v kolónii v obci Charp v Jamalskonemeckom autonómnom okruhu. Telo politika jeho rodine doteraz nevydali. Vyšetrovací výbor Ruskej federácie Navaľného matke Ľudmile a jej právnikovi oznámil, že preverovanie okolností politikovej smrti, do ktorého ukončenia telo nebude vydané na pochovanie, bolo predĺžené.

Predpokladá sa, že Navaľného telo je v márnici v meste Salechard vzdialenom asi 50 kilometrov od Charpu.