Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliansky minister vnútra pobúril verejnosť plánom na sčítanie Rómov

Na snímke Matteo Salvini. Foto: TASR/AP

Rómovia, ktorých žije v Taliansku okolo 180.000, tvoria 0,25 percenta tamojšej populácie, čo je pod priemerom iných európskych štátov, ako sú napríklad Grécko, Španielsko či Francúzsko.

Rím 18. júna (TASR) - Taliansky minister vnútra Matteo Salvini avizoval v pondelok sčítanie Rómov a Sintov žijúcich na území krajiny. Podľa vlastných slov pre televízny kanál Telelombardia chce preskúmať, koľko Rómov žije v Taliansku.

"Chceme si urobiť obraz o situácii. Ilegálne v Taliansku žijúci cudzinci by mali byť vďaka dohodám s krajinami ich pôvodu odsunutí. Talianskych Rómov si musíme, žiaľ, ponechať tu u nás," citoval Salviniho rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Prístup k príslušníkom rómskeho etnika v talianskych veľkomestách je už dlhší čas predmetom diskusie. Pravicoví politici kritizujú, že vo veľkých aglomeráciách v Taliansku sa - na rozdiel od iných európskych štátov - tolerujú bez povolení postavené tábory a žobranie detí.

Nemálo talianskych Rómov žije v osadách, ktoré tvoria schátrané kontajnery či drevenice bez toaliet. Deti zneužívajú rôzne zločinecké skupiny v turistických destináciách ako vreckárov.

Salviniho vyjadrenia vyvolali pobúrenie, avšak minister napríklad na tvrdenia denníka La Repubblica, že spôsobili šok, reagoval na sociálnych sieťach slovami: "Ktosi hovorí o šoku. Prečo??? Myslím aj na deti, ktoré učia kradnúť a iné nezákonnosti".

Mnohým občanom však myšlienka realizovať sčítanie príslušníkov menšiny pripomenula obdobie vlády národných socialistov v Nemecku, kde popri židoch čelili prenasledovaniu a diskriminácii aj príslušníci komunity Sintov a Rómov.

Predseda spolku, ktorý sa zasadzuje práve za práva týchto komunít, Carlo Stasolla pre tlačovú agentúru ANSA konštatoval, že minister vnútra zrejme nevie, že v Taliansku nie je povolené sčítanie občanov na etnickom princípe.

Rómovia, ktorých žije v Taliansku okolo 180.000, tvoria 0,25 percenta tamojšej populácie, čo je pod priemerom iných európskych štátov, ako sú napríklad Grécko, Španielsko či Francúzsko. V hlavnom meste Rím žije 8000 Rómov, polovica z nich v osadách.