Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Taliansky prezident Napolitano nemá záujem vypísať nové voľby

Taliansky prezident Giorgio Napolitano Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa neho ani jeho nástupca, nech by to bol ktokoľvek, nebude mať hneď po nástupe do funkcie vôľu rozpustiť parlament.

Berlín 1. marca (TASR) - Taliansky prezident Giorgio Napolitano odmietol dnes dohady o tom, že pripravuje vypísanie nových volieb po nejednoznačných výsledkoch minulotýždňového hlasovania, v ktorom ani jedna zo strán nezískala väčšinu hlasov v parlamente.

"Nemám záujem o opakovanie volieb," vyhlásil Napolitano podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii v Berlíne, kam prišiel na pracovnú návštevu Nemecka.

Napolitano, ktorého sedemročné funkčné obdobie uplynie 15. mája, zopakoval, že sa nemieni uchádzať o znovuzvolenie. Podľa neho ani jeho nástupca, nech by to bol ktokoľvek, nebude mať hneď po nástupe do funkcie vôľu rozpustiť parlament. Taliansko potrebuje stabilnú vládu, konštatoval Napolitano.

Talianska stredoľavá aliancia dnes prostredníctvom svojho lídra líder Piera Luigiho Bersaniho oznámila, že nevytvorí veľkú koalíciu s stredopravým blokom Silvia Berlusconiho.

V parlamentných voľbách, ktoré sa v Taliansku konali 24. a 25. februára, nezískal ani jeden z politických táborov jasnú parlamentnú väčšinu potrebnú na zostavenie vlády.

Bersaniho stredoľavá koalícia si zaistila väčšinu v dolnej komore parlamentu, avšak nie v Senáte. V prípade, že sa Bersanimu vládu vytvoriť nepodarí, môže požiadať prezidenta, aby vypísal predčasné voľby.

Obe komory talianskeho parlamentu majú rovnaké právomoci a vláda potrebuje mať väčšinu v oboch z nich, aby dosiahla schválenie legislatívy a zostala pri moci.