Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

OBRAZOM: Počet obetí zemetrasenia v Iráne stúpol na najmenej 530

Na snímke príbuzní plačú pri tele obete po zemetrasení na západe Iránu v pondelok 13. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Najväčšie škody v Iraku sú v meste Darbandichán vzdialenom 75 kilometrov juhovýchodne od Sulajmáníje - metropoly rovnomennej provincie ležiacej v kurdskej autonómnej oblasti.

Rím 14. novembra (TASR) - Na približne 530 mŕtvych a 7460 zranených sa v utorok zvýšil počet obetí nedeľňajšieho zemetrasenia v iracko-iránskom pohraničí. Oznámila to agentúra AP s odvolaním sa na iránske štátne médiá.

Najviac obetí je v západoiránskej provincii Kermánšáh obývanej prevažne kurdským obyvateľstvom, ktorá leží v pohorí Zagros oddeľujúcom Irán a Irak.

Najväčšie škody v Iraku sú v meste Darbandichán vzdialenom 75 kilometrov juhovýchodne od Sulajmáníje - metropoly rovnomennej provincie ležiacej v kurdskej autonómnej oblasti.

Na snímke ľudia prenášajú svoje osobné veci po zemetrasení na západe Iránu v pondelok 13. novembra 2017.
Foto: TASR/AP


Americká geologická služba (USGS) stanovila magnitúdu zemetrasenia na 7,3. Miesto jeho vzniku sa nachádzalo v hĺbke 23,2 kilometra, zhruba 32 kilometrov južne od irackého mesta Halabdža. Miesto je vzdialené približne 200 kilometrov severovýchodne od Bagdadu a 400 kilometrov západne od Teheránu.

Záchranári hľadajú ľudí v troskách budov po zemetrasení na západe Iránu v pondelok 13. novembra 2017.
Foto: TASR/AP


V súvislosti s ničivými následkami zemetrasenia vyhlásili iránske úrady utorok za deň štátneho smútku.

Taliansko posiela obom krajinám po zemetrasení humanitárnu pomoc



Taliansko posiela 12 ton stanov, prikrývok, mobilných kuchýň a ďalšej pomoci obetiam silného zemetrasenia, ktoré v nedeľu večer postihlo Irak a Irán. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Príbuzní plačú pri tele obete po zemetrasení na západe Iránu v pondelok 13. novembra 2017.
Foto: TASR/AP


Talianske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že lietadlo naložené pomocou v najbližších hodinách odštartuje z regionálnej základne so skladom s núdzovou pomocou v meste Brindisi a odletí do mesta Sulajmáníja v Iraku.

Ľudia, ktorí prežili sedia na ulici pred budovami zničenými pri ničivom nedeľňajšom zemetrasení v meste Sarpol-e-Zahab na západe Iránu 13. novembra 2017.
Foto: TASR/AP


Okrem toho ministerstvo oznámilo, že zariaďuje aj finančnú pomoc pre Irán, ktorá bude posielaná prostredníctvom Červeného polmesiaca. Táto humanitárna organizácia pracuje priamo na mieste prírodnej katastrofy.