Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliani protestujú proti fašizmu, rasizmu, reformám, očkovaniu

Aktivisti pravicovo-populistickej strany Liga Severu držia transparent počas protestného pochodu v Miláne 24. februára 2018. Foto: TASR/AP

Na sobotňajšie protesty v Ríme, Miláne a ďalších talianskych mestách boli rozmiestnené tisíce policajtov, ktorých úlohou je zabrániť zrážkam počas predvolebnej kampane.

Rím 24. februára (TASR) - Študenti protestujúci proti neofašistickej strane sa dostali v sobotu do potýčok s políciou v talianskom meste Miláno. Išlo o jedno z najmenej desiatich zhromaždení, ktoré sa v tento deň konajú po celom Taliansku, keďže je posledný víkend vhodný na politické akcie pred celoštátnymi parlamentnými voľbami vyhlásenými na 4. marca.

Na sobotňajšie protesty v Ríme, Miláne a ďalších talianskych mestách boli rozmiestnené tisíce policajtov, ktorých úlohou je zabrániť zrážkam počas predvolebnej kampane, už i tak výrazne poznačenej násilnosťami.

Účastníci jedného pochodu v Ríme protestovali proti rasizmu a neofašizmu, iný pochod si vzal za terč reformy pracovného trhu z dielne stredoľavej vlády. Prítomní na treťom zhromaždení v Ríme protestovali proti povinnému očkovaniu, ktoré sa stalo dôležitou témou predvolebnej kampane.

Obchody v sicílskom hlavnom meste Palermo v sobotu veľmi skoro zatvorili z obáv pred násilím medzi krajne ľavicovými a krajne pravicovými protestujúcimi, keďže pred niekoľkými dňami zbili na ulici vodcu neofašistov, informovala tlačová agentúra AP.