Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Renziho opätovne zvolili sa šéfa Demokratickej strany

Taliansky premiér Matteo Renzi vhadzuje volebný lístok do urny počas referenda o ústavnej reforme 4. decembra 2016 v Pontassieve. V Taliansku sa začalo dnes hlasovať v referende o ústavnej reforme, ktorého výsledok rozhodne o politickej budúcnosti premiéra Mattea Renziho. Sľúbil, že v prípade neúspechu referenda odstúpi z funkcie. Foto: TASR AP

M.Renzi post v straníckych voľbách obhájil viac než 70 percentami hlasov, vyplýva z predbežných údajov z centrály PD v Ríme.

Rím 1. mája (TASR) - Bývalého talianskeho premiéra Mattea Renziho zvolili v nedeľu večer znova za šéfa Demokratickej strany (PD), ktorá je v súčasnosti hlavným subjektom koaličnej vlády. Renzi post v straníckych voľbách obhájil viac než 70 percentami hlasov, vyplýva z predbežných údajov z centrály PD v Ríme.

Účasť bola neočakávane vysoká, keď svoje hlasy odovzdali takmer dva milióny voličov.

Renzi (42) tak získal späť funkciu predsedu PD, ktorú zastával od decembra 2013 do februára tohto roka. Politik, ktorý bol jasným favoritom nedeľňajších primárok, sa presadil v súboji s ministrom spravodlivosti Andreom Orlandom a najvyšším predstaviteľom juhotalianskeho regiónu Apúlia, Michelem Emilianom.

Odovzdať hlasy mohli záujemcovia na 10.000 miestach po celom Taliansku. Na voľbách šéfa PD sa mohli zúčastniť všetci talianski voliči, museli však za to zaplatiť príspevok vo výške dvoch eur. Účasť tomu prekročila očakávania. Renzi to privítal a hovoril o "oslave demokracie". Jeho stranícky kolega, premiér Paolo Gentiloni, mu telefonicky gratuloval k úspechu.

Po opätovnom zvolení za predsedu PD má Renzi, ktorý odstúpil z postu premiéra v decembri, najlepšie vyhliadky stať sa kandidátom stredoľavého bloku na predsedu vlády pre parlamentné voľby na jar 2018. Renzi už viedol taliansku vládu od februára 2014 do decembra 2016.