Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Expremiéra Berlusconiho vylúčili zo Senátu, prišiel aj o imunitu

Silvio Berlusconi. Foto: TASR/AP

Berlusconi a jeho stúpenci sa do poslednej chvíle usilovali zabrániť vylúčeniu expremiéra.

Rím 27. novembra (TASR) - Bývalý taliansky premiér Silvio Berlusconi prišiel dnes v Ríme definitívne o mandát senátora. Súčasne sa 77-ročný politik, ktorého právoplatne odsúdili za daňový podvod, nesmie šesť rokov uchádzať o nové politické funkcie, informovala agentúra DPA.

Podľa talianskej legislatívy nesmú právoplatne odsúdené osoby pôsobiť v politických funkciách. Súd uznal Berlusconiho v auguste vinným z daňového podvodu a odsúdil ho právoplatne na štyri roky, pričom rok musí vykonávať verejnoprospešné práce.

Už v októbri sa mandátový a imunitný výbor hornej komory talianskeho parlamentu vyslovil za vylúčenie mediálneho magnáta.

Berlusconi a jeho stúpenci sa do poslednej chvíle usilovali zabrániť vylúčeniu expremiéra. V Ríme sa uskutočnila demonštrácia na jeho podporu, ktorej účastníci varovali pred štátnym prevratom a koncom demokracie v Taliansku. Expremiér na nej opätovne zdôraznil svoju nevinu a označil dnešok za trpký a smutný deň pre demokraciu.

Odlišný názor na ďalší postup v súvislosti s Berlusconiho vylúčením viedol v uplynulých dňoch k rozkolu v jeho strane Ľud slobody (PdL).

Obnovená Berlusconiho strana Forza Italia (FI), do ktorej však prešla iba časť doterajšej členskej základne PdL, opustila podľa očakávaní súčasnú vládnucu koalíciu. Renato Brunetta, ktorý stojí na čele frakcie FI v Poslaneckej snemovni, vyzval dokonca predsedu talianskej vlády Enrica Lettu na demisiu, pretože veľká koalícia podľa neho už neexistuje.

Pre stabilitu talianskej vlády nemá najnovší vývoj zatiaľ žiadne dôsledky, pretože sa môže spoľahnúť na podporu ostávajúcej časti bývalej PdL, konkrétne stúpencov vicepremiéra Angelina Alfana, ktorí založili stranu Nový pravý stred (Nuovo Centrodestra, NCD).

Berlusconi však nepôjde za mreže za spomínaný daňový trestný čin, pretože osobám vo veku nad 70 rokov sa v Taliansku udeľujú zhovievavé tresty. Keďže však prišiel o senátorskú imunitu, v prípade obvinenia z nových trestných činov mu už hrozí zatknutie.

Prokuratúra v Miláne má vyšetrovať obvinenia, že Berlusconi podplatil svedkov v inom súdnom procese, súvisiacom s tzv. večierkami "bunga bunga". Proces sa skončil v júni na prvostupňovom súde, ktorý odsúdil Berlusconiho za požadovanie sexu od neplnoletej osoby a za zneužitie právomocí.