Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Taliansko sprísňuje bezpečnostné opatrenia v obave z anarchistov

Foto: TASR/AP

Obavy z terorizmu sa v Taliansku vystupňovali minulý týždeň, keď boli do kancelárie spoločnosti Equitalia v Ríme, ktorá vyberá pre štát dane, doručené listové bomby.

Rím 14. mája (TASR) - Talianska vláda sprísnila po vlne násilností bezpečnostné opatrenia, citlivé miesta a osoby dostali osobitnú ochranu, informoval dnes denník La Repubblica.

Približne 400 až 500 podnikom, inštitúciám a jednotlivcom poskytne armáda osobitnú ochranu. Podľa novín to oznámilo ministerstvo vnútra.

Obavy z terorizmu sa v Taliansku vystupňovali minulý týždeň, keď boli do kancelárie spoločnosti Equitalia v Ríme, ktorá vyberá pre štát dane, doručené listové bomby. Následne nato zasiahli v sobotu večer pobočku spoločnosti v Livorne dve zápalné bomby.

Pri inom útoku postrelil maskovaný útočník na motorke riaditeľa talianskej spoločnosti vyrábajúcej zariadenie pre jadrovú energetiku. Zaútočil naňho ráno, keď odchádzal zo svojho domu v Janove, a zasiahol ho do nohy pod kolenom. K útoku sa prihlásila anarchistická podzemná organizácia Neformálna anarchistická federácia (FAI).

FAI sa tiež prihlásila k zodpovednosti za útoky listovými bombami, spáchanými v Taliansku a Nemecku v uplynulých dvoch rokoch.

Národná bezpečnostná rada sa bude situáciou v krajine zaoberať na svojom stretnutí vo štvrtok, informovala agentúra DPA.