Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Sever Talianska po roku opäť postihlo silné zemetrasenie

Talianski požiarnici pátrajú v troskách zrútenej továrne v meste Medolla v severnom Taliansku 30. mája 2012. Foto: FOTO TASR/AP

Otrasy bolo cítiť v okruhu viac ako 160 kilometrov, vrátane Milána, Verony a Florencie.

Miláno 21. júna (TASR) - Severné a stredné Taliansko postihlo dnes silné zemetrasenie s intenzitou 5,2 stupňa, ktoré podľa doterajších informácií nepôsobilo zranenia ani materiálne škody.

Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo medzi mestami Massa a Lucca v Toskánsku a La Speziou v Ligúrii, informoval taliansky geofyzikálny inštitút.

Otrasy bolo cítiť v okruhu viac ako 160 kilometrov, vrátane Milána, Verony, Florencie a Carrary, kde mnohí miestni obyvatelia v panike vybiehali zo svojich domov. Mnohé školy nariadili evakuáciu svojich žiakov.

Podľa agentúry Reuters zemetrasenie registrovali aj obyvatelia kraja Friuli pri hraniciach so Slovinskom.

Sever Talianska, konkrétne oblasť Emilia-Romagna, vlani v máji postihli dve silné zemetrasenia, ktoré si vyžiadali dve desiatky ľudských životov. Asi 400 osôb utrpelo zranenia a tisícky ľudí prišli o strechu nad hlavou. Zemetrasenia, po ktorých nasledovala séria dotrasov, mali intenzitu 5,8 a 6,0 stupňa. Rúcali sa pri nich historické budovy, nové továrne a domy i sklady.

Emilia-Romagna je jedným z najbohatších a najproduktívnejších regiónov Talianska.