Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Talianska vláda bez problémov prežila prvé hlasovanie o dôvere

Enrico Letta Foto: TASR/AP

Lettova vláda čelila v posledných dňoch tlaku kvôli sérii súdnych procesov lídra Silvia Berlusconiho.

Rím 21. júna (TASR) - Taliansky parlament dnes vyslovil dôveru vláde premiéra Enrica Lettu, keď schválil vládny návrh opatrení, ktoré zahŕňali aj finančnú pomoc pre regióny postihnuté vlani silným zemetrasením.

Agentúra Reuters pripomína, že šlo o prvý prípad, keď premiér Letta spojil predkladaný návrh zákona či vládne nariadenie s hlasovaním o vyslovení dôvery jeho vláde.

Návrh predkladaný vládou, v ktorej majú zastúpenie tradiční rivali z ľavej a pravej časti politického stredu, podporilo dnes 383 poslancov, proti sa vyslovilo 154 členov parlamentu. Jeho horná komora - Senát - už navrhovaný zákon schválila.

Lettova vláda, ktorá je výsledkom kompromisnej dohody po patových februárových parlamentných voľbách, čelila v posledných dňoch tlaku kvôli sérii súdnych procesov lídra Silvia Berlusconiho. Obe strany deklarovali, že stabilita vlády touto situáciou nie je ohrozená.

Vládny výnos, ktorý vznikol ešte v čase minulej vlády premiéra Maria Montiho, je súborom rôznorodých opatrení - od urgentných krokov v záujme ochrany životného prostredia po finančnú pomoc oblastiam zničeným zemetrasením v strednom a severnom Taliansku.

Hlasovanie o dôvere sa v talianskej politike využíva pomerne často, aby sa vláda vyhla prípadnému dlhému pripomienkovaniu predkladaných zákonov a rýchlejšie dosiahla ich schválenie.