Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Taliansku umožnili pro-life aktivistom chodiť na interrupčné kliniky

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nátlakové skupiny v niektorých regiónoch vedených pravicou už majú povolený vstup na konzultačné kliniky a teraz sa k nim zrejme pridajú aj ďalšie.

Rím 24. apríla (TASR) - Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. TASR prevzala informácie z agentúry AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám "s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva" ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Vláda uvádza, že novela zákona iba napĺňa pôvodný cieľ zákona z roku 1978 legalizujúceho interrupcie - podľa novely kliniky môžu spolupracovať s takýmito skupinami snažiacimi sa o podporu materstva.

Nátlakové skupiny v niektorých regiónoch vedených pravicou už majú povolený vstup na konzultačné kliniky a teraz sa k nim zrejme pridajú aj ďalšie.

Líderka stredoľavej Demokratickej strany (PD) Elly Schleinová toto opatrenie skritizovala ako "ťažký útok na slobodu žien" a poslanci z Hnutia piatich hviezd uviedli, že Taliansko si "vybralo urobiť ďalší krok späť".

Meloniová opakovane povedala, že nemá v úmysle meniť zákon o interrupciách, známy ako Zákon 194, ale kritici uvádzajú, že sa snaží viac sťažiť umelé ukončenie tehotenstiev.

Dostupnosť bezpečných interrupcií v Taliansku už aj tak sťažuje vysoký počet gynekológov, ktorí ich odmietajú vykonávať z morálnych alebo náboženských dôvodov.