Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Taliansky Senát definitívne prijal novelu volebného zákona

Piero Grasso (uprostred) predsedá počas zasadnutia talianskeho Senátu v Ríme 26. októbra 2017. Foto: TASR/AP

Reforma bude uprednostňovať strany, ktoré vytvoria koalície ešte pred voľbami, a naopak znevýhodní subjekty, ktoré budú chcieť ísť do volieb individuálne

Rím 26. októbra (TASR) - Taliansky Senát vo štvrtok definitívne odhlasoval kľúčovú volebnú reformu. Zmeny, ktoré z nej vyplývajú, sa uplatnia už pri parlamentných voľbách na jar 2018, informovala agentúra DPA.

Nový zákon, známy aj pod názvom Rosatellum, schválila horná komora parlamentu vo štvrtok v záverečnom hlasovaní v pomere hlasov 214:61.

Taliansky premiér Paolo Gentiloni v záujme urýchlenia prijímania navrhovanej novely volebného zákona spojil stredajšie prvé hlasovanie o nej v Senáte s piatimi hlasovaniami o vyslovení dôvery. Reforma prešla v stredu vo všetkých piatich hlasovaniach v Senáte, ktoré sa týkali jednotlivých článkov navrhovaného zákona, pohodlnou väčšinou hlasov. Prešla tiež šiestym hlasovaním, ktoré nebolo spojené s vyslovením dôvery kabinetu. Legislatívu už predtým odobrila aj dolná komora parlamentu.

Volebná reforma bude uprednostňovať strany, ktoré vytvoria koalície ešte pred voľbami, a naopak znevýhodní subjekty, ktoré budú chcieť ísť do volieb individuálne, ako napríklad Hnutie piatich hviezd (M5S). Legislatívu podporujú najväčšie talianske stredoľavé aj stredopravé strany.