Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Skupine talianskych aktivistov hrozí obvinenie

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hovorca policajnej jednotky DIGOS uviedol, že skupina Ultima Generazione z Padovy je podozrivá z toho, že bránila pohybu na uliciach, a tiež z poškodzovania alebo znehodnocovania kultúrneho majetku.

Rím 16. apríla (TASR) - Skupine klimatických aktivistov v Taliansku hrozí obvinenie zo založenia zločineckej organizácie, informovala agentúra DPA.

Hovorca policajnej jednotky DIGOS, ktorá sa špecializuje na boj proti terorizmu, v sobotu uviedol, že skupina Ultima Generazione z Padovy na severe Talianska je podozrivá z toho, že bránila pohybu na uliciach, a tiež z poškodzovania alebo znehodnocovania kultúrneho majetku.

DPA s odvolaním sa na hovorcu uviedla, že v niektorých prípadoch len promptný zásah polície zabránil "násilným incidentom", do ktorých sa mohli dostať vodiči áut v reakcii na protesty klimatických aktivistov organizované v čase dopravnej špičky.

Podľa talianskeho denníka La Repubblica vyšetrovatelia odôvodňujú obvinenie z vytvorenia zločineckej organizácie tým, že spomínané akcie občianskej neposlušnosti sa neuskutočnili spontánne, ale boli organizované, pripravené a prerokované v rámci vnútornej hierarchickej štruktúry skupiny.

Aktivisti stanovisko vyšetrovateľov kritizovali: vo svojom vyhlásení uviedli, že obvineniu zo založenia zločineckej organizácie čelí "päť radových občanov". "S nenásilnými radovými občanmi sa zaobchádza, ako keby boli mafiáni," uviedli sa vo vyhlásení.