Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Taliban hliadkuje v centre Kábulu

Bojovníci islamistického hnutia Taliban hliadkujú pred prezidentským palácom 16. augusta 2021 v Kábule. Foto: TASR/AP

Obchody a menšie podniky v niektorých štvrtiach nechali stiahnuté rolety. Diplomatická štvrť blízko medzinárodného letiska bola prakticky opustená.

Kábul 16. augusta (TASR) - Ulice Kábulu sú v pondelok pokojné, hlási štáb britskej televízie BBC, ktorý nakrúca v hlavnom meste Afganistanu. Bojovníci hnutia Taliban sú však "na každom rohu" a dohliadajú na poriadok. Talibovia obsadili kontrolné stanovištia miestnej polície a armády. Po novom riadia premávku oni a taktiež prehľadávajú vozidlá, ktoré predtým patrili mužom zákona alebo príslušníkom armádnych jednotiek.

"V centre mesta je normálny život. Doprava je však oveľa redšia ako v nedeľu. Väčšina obchodov je zatvorená. Ľudia vyzerajú oveľa pokojnejšie ako včera, keď boli všetci v napätí," opísal situáciu v Kábule videoreportér BBC Malik Mudasír.

Kábulské ulice boli v pondelok ráno vyľudnené, väčšina ľudí sa skrývala doma. Obchody a menšie podniky v niektorých štvrtiach nechali stiahnuté rolety. Diplomatická štvrť blízko medzinárodného letiska bola prakticky opustená. Naopak, napätie a chaos doteraz vládne na Medzinárodnom letisku Hámida Karzaja v Kábule, kde podľa očitých svedkov prišlo o život niekoľko ľudí. Ľudia v zúfalej snahe dostať sa z krajiny pobehovali po vzletovej a pristávacej dráhe v snahe dostať sa na paluby lietadiel.