Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Taliban obnovil bezpečnostné záruky pre Červený kríž

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Hovorkyňa MVČK Afganistane v tejto súvislosti uviedla, že organizácia už v reakcii na vyhlásenie Talibanu obnovila svoju prácu na celom území štátu.

Kábul 15. septembra (TASR) - Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) obnovil v plnej miere svoju činnosť v Afganistane po tom, ako predstavitelia extrémistického hnutia Taliban v nedeľu vrátili svoje záruky bezpečnosti pre zamestnancov a majetok tejto organizácie. Informovala o tom agentúra DPA.

"Taliban obnovuje svoje niekdajšie bezpečnostné záruky" pre MVČK, uviedlo hnutie vo svojom vyhlásení s tým, že svojim bojovníkom nariadilo poskytnúť "bezpečnosť zamestnancom výboru, ako aj jeho majetku".

MVČK prerušil značnú časť svojich aktivít v Afganistane po tom, ako Taliban v apríli 2018 odvolal svoje bezpečnostné garancie pre jeho zamestnancov.

Hovorkyňa MVČK Afganistane v tejto súvislosti uviedla, že organizácia už v reakcii na vyhlásenie Talibanu obnovila svoju prácu na celom území štátu.

Medzi hlavné činnosti MVČK v tejto stredoázijskej krajine patria okrem poskytovania zdravotnej starostlivosti aj prevoz a starostlivosť o telá zabitých bojovníkov a civilistov, ako aj organizovanie návštev vojnových zajatcov s ich rodinnými príslušníkmi.

Len za minulý rok bola podľa DPA v siedmich rehabilitačných centrách Červeného kríža v Afganistane poskytnutá zdravotná starostlivosť približne 140.000 osobám.