Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Taliban pohrozil stínaním hláv amerických vojakov

"Islamský emirát (Afganistanu) znovu varuje americké zvieratá, že mudžáhidi sa im pomstia a s pomocou Alaha budú zabíjať a stínať ich sadistických vraždiacich vojakov," uvádza hovorca Talibanu

Kábul 13. marca (TASR) - Afganský Taliban dnes pohrozil americkým vojakom stínaním hláv ako odplatu za masakru, pri ktorej americký vojak zabil v provincii Kandahár 16 afganských civilistov.

"Islamský emirát (Afganistanu) znovu varuje americké zvieratá, že mudžáhidi sa im pomstia a s pomocou Alaha budú zabíjať a stínať ich sadistických vraždiacich vojakov," uvádza sa v e-mailovom vyhlásení hovorcu Talibanu Zabiulláha Mudžáhida.

Rotmajstra americkej armády vzali do väzenia. Obvinili ho z opustenia základne počas noci a zastrelenia najmenej 16 dedinčanov, väčšinou žien a detí.

Podľa amerických predstaviteľov utrpel vojak počas nasadenia v Iraku poranenie mozgu. Streľba vyvolala v meste Džalalabád demonštráciu približne 2000 študentov, ktorí požadovali, aby amerického vojaka súdili afganské úrady v Kandaháre.

Na prvej demonštrácii od nedeľnej udalosti demonštranti skandovali heslá "smrť Amerike". Od afganského prezidenta Hámida Karzaja požadovali, aby odmietol plány na podpísanie strategickej zmluvy s Washingtonom.

Dohoda by umožnila americkým poradcom a možno i špeciálnym jednotkám, aby zostali v krajine aj po roku 2014, ktorý je časovým limitom na odchod zahraničných bojových jednotiek z Afganistanu.

Americký prezident Barack Obama povedal, že streľba len upevnila jeho rozhodnutie o odsune amerických jednotiek z Afganistanu. Zdôraznil však, že s odsunom sa nebudú ponáhľať a zníženie počtu vojakov ku koncu roka 2014 sa má urobiť "zodpovedným spôsobom".