Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Taliban odmietol, prezident privítal oznámenie o stiahnutí vojsk USA

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Spojené štáty majú v súčasnosti v Afganistane približne 66.000 vojakov. Spolu so spojencami v NATO postupne sťahujú svoje jednotky zo stredoázijskej krajiny.

Washington 13. februára (TASR) - Afganské povstalecké hnutie Taliban odmietlo dnes ako nedostatočné oznámenie prezidenta USA Baracka Obamu o plánovanom stiahnutí 34.000 amerických vojakov z Afganistanu do jedného roka.

Taliban zopakoval svoju požiadavku na okamžitý odchod všetkých zahraničných vojakov z krajiny a nezasahovanie mocností do vnútorných záležitostí Afganistanu.

"Je čas, aby si americký vodca Obama a všetky okupačné krajiny uvedomili realitu tejto vojny a namiesto znižovania početného stavu jednotiek sa starali o situáciu, požiadavky a potreby svojich národov," konštatoval hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid.

Spojené štáty majú v súčasnosti v Afganistane približne 66.000 vojakov. Spolu so spojencami v NATO postupne sťahujú svoje jednotky zo stredoázijskej krajiny napriek pochybnostiam, či sú afganské sily schopné úplne prevziať zaisťovanie bezpečnosti.

Afganský prezident Karzaj privítal stiahnutie amerických vojakov

Afganská vláda dnes privítala rozhodnutie prezidenta USA Baracka Obamu stiahnuť domov v priebehu roka polovicu zo 66.000 amerických vojakov v Afganistane a uviedla, že jej sily sú pripravené prevziať zodpovednosť za bezpečnosť krajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Afganský prezident Hámid Karzaj presadzoval rýchlejšie tempo sťahovania zahraničných vojakov z Afganistanu a minulý mesiac sa dohodol s Obamom na zrýchlení odovzdávania bezpečnostnej zodpovednosti do rúk afganských novovycvičených síl už túto jar - namiesto pôvodne plánovaného konca tohtoročného leta.

"Afganistan víta oznámenie prezidenta Baracka Obamu," uviedol Karzajov úrad. "Niečo také chcel Afganistan už dlho. Sťahovanie zahraničných síl z afganských dedín na jar určite pomôže zaručiť mier a úplnú bezpečnosť v Afganistane," dodal prezidentov úrad.

Afganské ministerstvo obrany uviedlo, že je pripravené prevziať zodpovednosť.

"Sme pripravení zaplniť vákuum a sme pripravení prevziať v roku 2013 úplnú zodpovednosť za bezpečnosť," vyhlásil hovorca ministerstva pre agentúru AP.

Mnoho Afgancov sa však obáva, že rýchle sťahovanie destabilizuje krajinu, ktorá stále bojuje vo vojne proti povstalcom. Vojna trvá už vyše 11 rokov, od invázie Spojených štátov do Afganistanu. Veľa obyvateľov sa obáva, že takmer 352-tisícová afganská armáda a polícia nie sú pripravené starať sa o bezpečnosť.