Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Teherán varoval pred útokom na Irán pre jeho údajné väzby s Hamasom

Na snímke dym po izraelskom leteckom útoku 9. októbra 2023 v Gaze. Foto: TASR/AP

Iránska misia pri OSN v nedeľu odmietla akékoľvek zapojenie svojej krajiny do útoku na Izrael. Konanie Hamasu však Irán považuje za "legitímnu obranu voči izraelskej okupácii".

Teherán 9. októbra (TASR) - Irán v pondelok varoval pred akoukoľvek snahou o napadnutie svojho územia v súvislosti s víkendovým útokom palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

"Mali by ste vedieť, že akékoľvek hlúpe konanie voči Iránu sa stretne s devastujúcou reakciou," uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Násir Kanání.

Reagoval na špekulácie o možnej iránskej podpore operáciám Hamasu a prípadným protiopatreniam voči Teheránu.

Iránska misia pri OSN v nedeľu odmietla akékoľvek zapojenie svojej krajiny do útoku na Izrael. Konanie Hamasu však Irán považuje za "legitímnu obranu voči izraelskej okupácii".

Izrael a Irán sú úhlavnými nepriateľmi od Iránskej revolúcie v roku 1979. Od 90. rokov minulého stočia Teherán rozširuje svoje politické a vojenské väzby v regióne s cieľom vytvoriť koalíciu odporu voči Izraelu.

Hamas spustil v sobotu ráno z pásma Gazy masívne raketové útoky na Izrael a jeho militanti súčasne prenikli na izraelské územie. Izrael reagoval intenzívnymi leteckými a delostreleckými útokmi na Gazu.

Denník Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním na popredných predstaviteľov Hamasu aj libanonského hnutia Hizballáh priniesol informáciu, že Irán pomohol Hamasu pri plánovaní útoku počas minulotýždňového stretnutia v Bejrúte. Podľa WSJ sa príprava vojenskej operácie začala už v auguste a na stretnutiach boli údajne prítomní aj členovia elitných iránskych revolučných gárd.