Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Tibetskí mnísi sa v Číne na protest upaľujú, za rok zomreli 20 z 30

K najnovšiemu upáleniu došlo dnes v meste Lung-wu v provincii Čching-chaj, kde zomrel miestny roľník, 44-ročný otec troch detí.

Peking 17. marca (TASR) - Upálenie sa ako formu protestu proti čínskej vláde v Tibete si v uplynulom roku zvolilo 30 Tibeťanov, prevažne v juhozápadnej Číne. Najmenej 20 z nich na následky zranení zomrelo. Informovali o tom tibetskí aktivisti.

K najnovšiemu upáleniu došlo dnes v meste Lung-wu v provincii Čching-chaj, kde zomrel miestny roľník, 44-ročný otec troch detí. Po jeho smrti sa zhromaždilo niekoľko tisíc Tibeťanov, niektorí z nich požadovali slobodu a na protest pochodovali do centra mesta. Uviedli to exilová organizácia Slobodný Tibet a Rádio Slobodná Ázia.

Ešte v piatok sa podpálil 20-ročný tibetský mních pred kláštorom Kirti v oblasti Aba v provincii S'-čchuan. Podľa skupiny Slobodný Tibet ho bezpečnostné sily začali biť, ešte keď bol v plameňoch. Oheň následne zahasili a mladíka odviezli. Podľa predpokladov bol mních pokus o upálenie prežil.

Čína označuje protestujúcich, ktorí si volia tento extrémny prejav protestu, za teroristov a kriminálnikov, a obviňuje Tibeťanov v exile, že ich k tomu nabádajú.