Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce Kataláncov protestujú za nezávislosť

Demonštranti stoja vedľa klietky s hlasovacím lístkom počas protestu pred katalánskym parlamentom v Barcelone. 27. október 2017. Foto: TASR/AP

Demonštranti dúfajú, že do konca dňa sa stanú svedkami vyhlásenia nového nezávislého štátu.

Barcelona 27. októbra (TASR) - Niekoľko tisíc protestujúcich sa v piatok zišlo neďaleko katalánskeho regionálneho parlamentu v Barcelone ešte pred rozpravou v tomto zákonodarnom zhromaždení, kde možno oficiálne vyhlásia nezávislosť od Španielska.

Demonštranti, zhromaždení pri parku, v ktorom sa nachádza budova parlamentu, mávali katalánskymi vlajkami a skandovali heslá "Nezávislosť" či "Sloboda".

Demonštranti dúfajú, že do konca dňa sa stanú svedkami vyhlásenia nového nezávislého štátu.

Protestujúci Jordi Soler (68) povedal: "Som tu, lebo odštartujeme Katalánsku republiku."

Soler dodal: "Dnes je posledná šanca." A poznamenal, že predseda katalánskej vlády Carles Puigdemont navrhol rokovania s ústrednou španielskou vládou, ale "Madrid začína s totálnym útlakom, takže už neostáva žiadna iná možnosť".

Puigdemont vo štvrtok vylúčil zvolanie predčasných regionálnych volieb, ktoré by mohli do určitej miery upokojiť najhoršiu politickú krízu v Španielsku za posledné desaťročia, a tým vytvoril pôdu pre konečný, rozhodujúci "súboj" s Madridom.