Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Španielsku protestovali proti úsporným opatreniam

Tisíce ľudí v Španielsku protestovali proti úsporným opatreniam vlády. Foto: TASR/AP Photo

Španielsko zažíva druhú recesiu za posledné tri roky, počet ľudí registrovaných ako nezamestnaní narástol v septembri na 4,71 milióna.

Madrid 6. októbra (TASR) - Niekoľko tisíc ľudí dnes pochodovalo v centre španielskeho hlavného mesta Madrid na protest proti úsporným opatreniam vlády, ktoré podľa demonštrantov budú viesť ku škrtom v dobre rozvinutej štátnej zdravotníckej starostlivosti a k privatizácii štátnych nemocníc.

Protestujúci pochovali s transparentmi s nápisom "Žiadne škrty ani privatizácia" a mnohí z nich boli štátni zamestnanci, ktorých postihne na budúci rok zmrazenie platov.

Španielsko zažíva druhú recesiu za posledné tri roky, ťaží ho nezamestnanosť až takmer 25 percent a sociálny nepokoj silnie. Počet ľudí registrovaných ako nezamestnaní narástol v septembri na 4,71 milióna, keďže turistická sezóna sa skončila a podniky prepúšťajú ľudí.

Kabinet v Madride zavádza už deviaty mesiac prísne úsporné opatrenia, ktoré donútili 17 regionálnych španielskych vlád - pričom mnohé sú veľmi vážne zadlžené - radikálne znížiť výdavky na zdravotnú starostlivosť a vzdelanie.