Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí vzdali úctu zavraždenému Ivanovičovi

Na archívnej snímke Oliver Ivanovič. Foto: TASR/AP

S kvetmi v rukách vyšli smútiaci do ulíc Kosovskej Mitrovice, aby odprevadili truhlu s Ivanovičom, ktorú odvážali na štvrtkový pohreb do srbského hlavého mesta Belehrad.

Kosovská Mitrovica 17. januára (TASR) - Tisíce ľudí na severe Kosova vzdalo v stredu úctu kosovskosrbskému politikovi Oliverovi Ivanovičovi, ktorého v utorok zastrelili neznámi páchatelia.

S kvetmi v rukách vyšli smútiaci do ulíc Kosovskej Mitrovice, aby odprevadili truhlu s Ivanovičom, ktorú odvážali na štvrtkový pohreb do srbského hlavého mesta Belehrad, uviedla agentúra AP. Zapaľovali tiež sviečky pred sídlom jeho politickej strany, pred ktorým sa stal obeťou streľby. Pitva ukázala, že 64-ročného Ivanoviča trafili šesťkrát do hornej časti tela.

Vražda vyvolala obavy zo zvýšenia nestability na Balkáne. Ivanovič bol totiž jedným z kľúčových politikov na severe Kosova, kde prevažujú Srbi. Súdny senát Policajnej a justičnej misie Európskej únie v Kosove (EULEX) ho odsúdil za vojnové zločiny počas vojny v rokoch 1998-99, avšak verdikt bol zrušený a súdny proces sa opakoval.

Srbská delegácia sa v reakcii na atentát rozhodla predčasne opustiť Brusel, kde sa práve v utorok obnovili po dlhej prestávke srbsko-kosovské rokovania pod záštitou Európskej únie. Srbský prezident Aleksandar Vučič označil vraždu za teroristický čin a oznámil, že cez víkend navštívi Kosovo.

Kosovská polícia vypísala odmenu 10.000 eur za informácie, ktoré povedú k vypátraniu páchateľov vraždy.

Európska únia uviedla, že vraždu Ivanoviča "ostro odsudzuje" a očakáva, že úrady sa budú zo všetkých síl snažiť nájsť páchateľov a postaviť pred súd.

Kosovský prezident Hashim Thaci i kosovská vláda takisto odsúdili Ivanovičovu vraždu.

O pozadí atentátu sa intenzívne špekuluje v médiách


Kosovská polícia pokračuje vo vyšetrovaní utorkového atentátu na významného kosovskosrbského politika Olivera Ivanoviča, ktorého neznámi páchatelia zastrelili v Kosovskej Mitrovici.

Aj keď policajné zdroje popri informácií o vypísaní odmeny 10.000 eur za údaje, ktoré povedú k odhaleniu vrahov, žiadne konkrétne správy o smerovaní vyšetrovania nezverejnili, médiá o pozadí atentátu intenzívne špekulujú.

Jednou z teórií je, že Ivanoviča zavraždili Albánci so zámerom zastaviť kosovsko-srbský dialóg a vyprovokovať zrážky v Kosove, respektíve eskaláciu napätia medzi Kosovom a Srbskom.

Podľa inej teórie boli objednávateľmi alebo páchateľmi atentátu srbskí nacionalisti, ktorým sa nepáčili umiernené Ivanovičove postoje a jeho angažovanosť za srbsko-albánske zmierenie.

Ešte iný variant hovorí o angažovanosti srbskej vlády, cieľom ktorej bolo takisto prerušiť dialóg s Kosovom sprostredkovaný Európskou úniou a motívom Ivanovičova priveľká umiernenosť.

O možnosti účasti zahraničných agentov na atentáte sa špekuluje v tej súvislosti, že mnohé naznačuje usporiadanie bilaterálnych vzťahov medzi Srbskom a Kosovom v blízkej budúcnosti, čo by viedlo k dlhodobému mieru a stabilite na západnom Balkáne a teda oslabeniu vplyvu veľmocí v regióne, čo nechcú dopustiť.

Tak srbské, ako aj kosovské vedenie zločin ostro odsúdili a vyjadrili presvedčenie, že páchatelia budú povolaní na zodpovednosť.

Srbský prezident Aleksandar Vučič v utorok hovoril o teroristickom čine a informoval, že sa rozhodol zaslať list misiám EÚ a OSN v Kosove (EULEX, UNMIK) so žiadosťou, aby sa srbské orgány mohli zúčastniť na vyšetrovaní prípadu na území Kosova. Súčasne konštatoval: "Nájdeme vraha alebo vrahov! Momentálne nie som oprávnený hovoriť o tom, čo sme sa dozvedeli. Nechcem špekulovať, ale existujú zaujímavé detaily, ktoré poukazujú na možných páchateľov."

Kosovský premiér Ramush Haradinaj naznačil, že vrahovia mohli byť zo zahraničia.

Milovan Drecun, predseda srbského parlamentného výboru pre otázky Kosova, v stredu vyhlásil, že stopy vedú k predsedovi kosovského parlamentu Kadrimu Veselimu a Washingtonu, avšak učinil tak bez predloženia akýchkoľvek dôkazov.