Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Trojica islandských strán začala rozhovory o zostavení novej vlády

Na archívnej snímke islandský prezident Gudni Jóhannesson. Foto: TASR/ AP

O sformovanie koaličného kabinetu sa chcú po októbrových predčasných parlamentných voľbách spoločne pokúsiť konzervatívna Strana nezávislosti, Ľavicoví zelení a agrárna Pokroková strana.

Reykjavík 14. novembra (TASR) - Trojica islandských strán informovala prezidenta Gudniho Jóhannessona o tom, že začala oficiálne rozhovory o zostavení novej vlády. Uviedla to v utorok agentúra DPA.

O sformovanie koaličného kabinetu sa chcú po októbrových predčasných parlamentných voľbách spoločne pokúsiť konzervatívna Strana nezávislosti, Ľavicoví zelení a agrárna Pokroková strana.

Šéfovia trojice strán informovali o svojom úmysle po pondelňajšej schôdzke s prezidentom. S výsledkami svojich snáh chcú hlavu štátu oboznámiť koncom tohto týždňa, uvádza sa vo vyhlásení prezidentskej kancelárie.

Potenciálna koalícia by mala v 63-člennom islandskom parlamente 35 kresiel.

Prvé rokovania o zostavení novej vlády zloženej zo štyroch strán sa minulý týždeň skončili neúspešne. Predsedníčka Ľavicových zelených Katrín Jakobsdóttir, ktorá bola 2. novembra poverená vytvorením kabinetu, vrátila svoj mandát prezidentovi.

Katrín Jakobsdóttir chcela v prvom pokuse získať potenciálnych vládnych partnerov z radov sociálnych demokratov, Pirátskej strany a Pokrokovej strany. Snaha o vznik štvorkoalície, ktorá by disponovala len najtesnejšou väčšinou 32 kresiel, však neuspela.

Po voľbách z 28. októbra - druhom predčasnom hlasovaní v priebehu 12 mesiacov - sa do islandského parlamentu dostalo rekordných osem strán. Podľa agentúry DPA to odráža politickú nestabilitu, ktorá panuje na Islande od celosvetovej finančnej krízy z rokov 2007-2008. Islanďania pocítili jej dopady obzvlášť intenzívne, keďže na ostrove vtedy skolabovali tri najväčšie banky.