Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Tropická búrka Ernesto vyčíňa už aj v Mexickom zálive

Ernesto zaplavil ulice mesta Chetumal Foto: TASR/AP Photo

Búrka sa presunula z polostrova Yucatán, kde ju sprevádzali silné lejaky.

Chetumal 9. augusta (TASR) - Tropická búrka Ernesto sa v stredu presunula do Mexického zálivu, kde sú umiestnené hlavné mexické ropné zariadenia. Krajina uzavrela svoje hlavné tri prístavy, z ktorých exportuje ropu.

Búrka sa presunula z polostrova Yucatán, kde ju sprevádzali silné lejaky. Vyhla sa však hlavným turistickým oblastiam na pobreží Yucatánu, informovali dnes svetové tlačové agentúry.

Na pevninu udrela v utorok ako hurikán prvej kategórie, ktorý v stredu ráno zoslabol opäť na tropickú búrku. Hurikán Ernesto zaplavil ulice mesta Chetumal, priniesol so sebou prudké nárazy vetra a prinútil tisíce obyvateľov a turistov presunúť sa do núdzových krytov. Vyvracal stromy, strhával bilbordy a spôsobil výpadky elektrickej energie.

Sila vetra hurikánu v čase, keď zasiahol pobrežie Mexika pri meste Mahauhal, dosahovala 140 kilometrov za hodinu. Išlo o riedko obývanú oblasť džungle.

Úrad civilnej ochrany v štáte Quintana Roo v utorok oznámil, že od Chetumalu až po Tulum museli na pobreží evakuovať približne 2300 ľudí.

Hurikán Ernesto pri meste Mahauhal
Foto: TASR/AP Photo