Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Trudeau: Často uvažujem o odchode zo svojej práce, ale zotrvám

Na snímke Justin Trudeau. Foto: TASR/AP

Konzervatívci tvrdia, že zrušia daň z uhlíka, ktorú zaviedli liberáli, budú riešiť deficit štátneho rozpočtu, riešiť bytovú krízu a bojovať proti kriminalite.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ottawa 16. marca (TASR) - Kanadský premiér Justin Trudeau, ktorého Liberálna strana Kanady (LPC) v prieskumoch verejnej mienky výrazne zaostáva, v piatok vyhlásil, že každý deň premýšľa o odchode zo svojej "šialenej práce", ale trvá na tom, že zostane vo funkcii až do ďalších parlamentných volieb.

Tie sa musia uskutočniť do októbra 2025 a nedávne prieskumy verejnej mienky ukazujú, že liberáli by v nich boli "rozdrvení" konzervatívcami, ktorí sú napravo od stredu. Podľa prieskumov sú už voliči unavení z Trudeaua, ktorý sa ujal funkcie predsedu vlády v novembri 2015, uvádza tlačová agentúra Reuters.

"Nemohol by som byť človekom, ktorým som, a v tejto chvíli sa vzdať boja," povedal 52-ročný Trudeau v rozsiahlom rozhovore pre kanadskú verejnoprávnu stanicu CBC.

Na otázku, či neuvažuje o odchode, odpovedal so smiechom: "O odchode premýšľam každý deň. Je to šialená práca, ktorú robím, prinášam osobné obete. Samozrejme, je to super ťažké, a občas je to super nudné." Minulý rok Trudeau a jeho manželka Sophie oznámili, že sa po 18 rokoch manželstva rozchádzajú.

Konzervatívci tvrdia, že zrušia daň z uhlíka, ktorú zaviedli liberáli, budú riešiť deficit štátneho rozpočtu, riešiť bytovú krízu a bojovať proti kriminalite. Daň z uhlíka sa má opäť zvýšiť 1. apríla a Trudeau zopakoval, že vláda nebude počúvať výzvy niektorých provinčných premiérov na zmrazenie jej zvyšovania.

"Do politiky som nevstúpil preto, aby som bol populárny, ani z osobných dôvodov, ale preto, že chcem slúžiť a viem, že mám čo ponúknuť," povedal Trudeau.