Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Trujillo: Kolumbia je pripravená brániť sa voči venezuelským hrozbám

Carlos Holmes, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Kolumbijský minister zahraničných vecí v stredu povedal, že kolumbijské úrady sa nepoddajú provokácii, ale sú pripravené brániť zvrchovanosť a mier Kolumbijčanov.

Bogota 5. septembra (TASR) - Kolumbijský minister zahraničných vecí Carlos Holmes Trujillo vyhlásil, že jeho krajina je "pripravená" brániť sa voči hrozbám zo strany Venezuely po tom, ako venezuelský prezident Nicolás Maduro Kolumbiu obvinil, že sa snaží vyvolať vojenský konflikt. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

Trujillo v stredu povedal, že kolumbijské úrady sa nepoddajú provokácii, ale sú pripravené brániť zvrchovanosť a mier Kolumbijčanov.

Lídri rozpustených Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) minulý týždeň odmietli mierovú dohodu uzavretú v roku 2016 a vyhlásili, že sa znova ujímajú zbraní. Maduro v utorok kolumbijskú vládu obvinil, že odmietnutie dohody zo strany lídrov FARC-u využíva na vyprovokovanie konfliktu s Venezuelou.

Maduro takisto nariadil, aby venezuelská armáda bola v pohotovosti pre prípad možného útoku zo strany Kolumbie, a ohlásil vojenské cvičenia na hraniciach medzi oboma štátmi, ktoré sa majú začať 10. septembra.

Trujillo uviedol, že vojenské cvičenia venezuelskej armády sú priamou "hrozbou" pre Kolumbiu a stabilitu v regióne, napísala agentúra Reuters.

"Je to hrozba, ktorá odráža pretrvávajúce zlé kroky Madurovej vlády vedúce ku krízovým situáciám," povedal Trujillo. "Je to hrozba, ktorá sa netýka len Kolumbie, ale stability a pokoja v celej oblasti," dodal minister.

Trujillo tvrdí, že Madurov diktátorský režim podporuje na venezuelskom území prítomnosť teroristických organizácii z rôznych častí sveta.

Prezident Kolumbie Iván Duque v júli obvinil Venezuelu, že ochraňuje kolumbijské povstalecké skupiny. Išlo o reakciu na Madurovo vyhlásenie, že príslušníci niekdajších Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) sú vo Venezuele.

Kolumbia a Venezuela majú spoločnú viac ako 2200 kilometrov dlhú hranicu. Medzi oboma krajinami sú v poslednom období časté konflikty a neudržiavajú diplomatické vzťahy, pripomína Reuters.