Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Trump: Kuba je zodpovedná za útoky na vládnych zamestnancov USA

Americký prezident Donald Trump Foto: TASR/AP

Podľa Washingtonu začalo 22 amerických diplomatov a ich rodinných príslušníkov na Kube postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi.

Washington 16. októbra (TASR) - Americký prezident Donald Trump dnes vyslovil presvedčenie, že Kuba "je zodpovedná" za "veľmi nezvyčajné" útoky na amerických vládnych zamestnancov v Havane. Informovala o tom agentúra AP.

Trump nevysvetlil, či sa domnieva, že Kuba spáchala útoky alebo iba nesie zodpovednosť, pretože k nim došlo na kubánskej pôde. Predtým sa Trumpova administratíva vyjadrila, že Kuba je zodpovedná za bezpečnosť amerických pracovníkov v krajine, ale neobvinila Kubu z týchto útokov.

Minulý týždeň personálny šéf Bieleho domu John Kelly uviedol, že podľa USA mohla Kuba útokom zabrániť. Avšak preto, lebo Kuba prísne kontroluje bezpečnosť na ostrove, a nie preto, lebo sa USA domnievajú, že za útokmi je prezident Raúl Castro.

Podľa Washingtonu začalo 22 amerických diplomatov a ich rodinných príslušníkov postupne od konca vlaňajška trpieť rôznymi chorobnými príznakmi.

Niektorým diagnostikovali mierne poškodenie mozgu, trvalú stratu sluchu či otras mozgu. Iní trpeli žalúdočnou nevoľnosťou, bolesťami hlavy a zvonením v ušiach alebo sa nedokázali sústrediť či spomenúť si na bežné slová. Podľa amerických vyšetrovateľov je možné, že išlo o útoky na zdravie nejakým zvukovým prístrojom.

Kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez koncom septembra na návšteve Washingtonu trval na tom, že jeho vláda nemá nič spoločné s neobjasnenými "útokmi" na zdravie amerických diplomatov.