Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Tuniská polícia zadržala ďalšieho politického rivala prezidenta Saída

Stúpenci tuniského islamistického hnutia Ennahda, vpravo Noureddine Bhiri, protestujú pred ministerstvom spravodlivosti, aby odsúdili zatknutie jedného z jeho vysokých predstaviteľov v Tunise v piatok 23. decembra 2022. Foto: TASR/AP

Políciou boli v ten istý večer zadržaní aj právnik a Saídov kritik Lazhár Ákrimí a Núraddín Buttár, ktorý pôsobí ako generálny riaditeľ nezávislej rozhlasovej stanice Mosaque.

Tunis 14. februára (TASR) - Tuniské úrady zadržali jedného z vodcov opozičnej islamistickej Strany obnovy (an-Nahda), ktorá je rivalom súčasného tuniského prezidenta Kaísa Saída, informovala v utorok agentúra AP. Podľa AP ide o ďalší zásah proti politickým konkurentom a kritikom čoraz autoritárskejšieho prezidenta.

Núraddína Bhirího zadržali v pondelok neskoro večer v jeho dome v hlavnom meste Tunis pre podozrenie z účasti na "sprisahaní proti bezpečnosti krajiny", uviedla na sociálnej sieti právnička Strany obnovy.

Políciou boli v ten istý večer zadržaní aj právnik a Saídov kritik Lazhár Ákrimí a Núraddín Buttár, ktorý pôsobí ako generálny riaditeľ nezávislej rozhlasovej stanice Mosaque.

AP dodala, že príslušné tuniské úrady doteraz nezverejnili dôvod vlny zatýkania oponentov súčasného vedenia krajiny, ktorá sa začala počas uplynulého víkendu.

Terčom týchto záťahov sú predstavitelia tuniskej opozície, kritici prezidenta a oponenti v médiách, súdnictve a podnikateľskej komunite. Dochádza k nim krátko po parlamentných voľbách, ktoré sa v Tunisku konali v januári a v ktorých prišlo voliť len 11 percent oprávnených voličov.

Voľby dal zorganizovať Saíd, ktorý je podľa AP odhodlaný pretvoriť politický systém krajiny a nahradiť zákonodarný zbor. Ten dal Saíd rozpustiť v roku 2021.

Tunisko prechádza veľkou hospodárskou krízou s prudko rastúcou infláciou a nezamestnanosťou, a to najmä medzi mladými ľuďmi. Kritici vinia Saída a politické elity, že priviedli ekonomiku krajiny na pokraj bankrotu.