Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Turecká vláda požiada parlament o ďalšie predĺženie výnimočného stavu

Na archívnej snímke poškodená budova tureckého parlamentu 16. júla 2016 v Ankare. Foto: TASRAP

Podpredseda vlády Bekir Bozdag uviedol, že trojmesačné predĺženie Ankare umožní efektívnejší boj proti pučistom a ďalším skupinám, ktoré označil za teroristické.


Ankara 16. októbra (TASR) - Turecká vláda dnes oznámila, že parlament požiada o ďalšie, v poradí už piate predĺženie výnimočného stavu, ktorý v krajine zaviedli po vlaňajšom júlovom prekazenom pokuse o štátny prevrat. Podpredseda vlády Bekir Bozdag uviedol, že trojmesačné predĺženie Ankare umožní "efektívnejší" boj proti pučistom a ďalším skupinám, ktoré označil za teroristické.

Výnimočný stav v Turecku vyhlásili 21. júla 2016 po tom, čo tam 15. júla došlo k pokusu o štátny prevrat. Ankara tvrdí, že puč zorganizovala Fethullahova teroristická organizácia (FETÖ), ktorú údajne z amerického exilu riadil duchovný Fethullah Gülen.

Od pokusu o prevrat prebiehajú v Turecku politické čistky a zo štátnej služby a armády i súkromného sektora prepustili už viac ako 142.000 ľudí. Ďalších takmer 50.000 ľudí zatkli a obvinili z účasti na prevrate alebo z prepojenia na pučistov. Spočiatku sa vlna zatýkania sústreďovala na Gülenových prívržencov. Neskôr sa však okruh prenasledovaných rozšíril aj na ďalších oponentov súčasnej vlády vrátane aktivistov, politikov či novinárov.

Platnosť momentálneho trojmesačného výnimočného stavu vyprší 19. októbra. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan však už skôr avizoval, že výnimočný stav sa bude predlžovať dovtedy, kým sa v krajine neobnoví poriadok a pokoj.