Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko, Bulharsko a Rumunsko podpísali spoločnú dohodu

Turecký minister obrany Yasar Güler, v strede, rumunský minister obrany Angel Tilvar, vľavo a námestník bulharského ministra obrany Atanas Zapryanov si podávajú ruky po podpísaní spoločnej dohody v Istanbule v Turecku vo štvrtok 11. januára , 2024. Foto: TASR/AP

Turecký minister obrany Yasar Güler uviedol, že memorandum o porozumení medzi troma krajinami zriaďuje pracovnú skupinu, ktorá bude dohliadať na odmínovacie operácie v Čiernom mori.

Istanbul 11. januára (TASR) - Turecko, Bulharsko a Rumunsko vo štvrtok podpísali dohodu o odmínovaní Čierneho mora s cieľom zabezpečiť bezpečnú plavbu po ruskej vojne na Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúr AFP a AP.

Ruské námorníctvo v počiatočných fázach invázie na Ukrajinu pred takmer dvoma rokmi rozmiestnilo námorné míny pri ukrajinskom čiernomorskom pobreží. Časť z nich sa odvtedy našla vo vodách týchto troch krajín, čo ohrozuje lodnú dopravu a komplikuje snahy Ukrajiny o prelomenie ruskej námornej blokády.

Turecký minister obrany Yasar Güler uviedol, že memorandum o porozumení medzi troma krajinami zriaďuje pracovnú skupinu, ktorá bude dohliadať na odmínovacie operácie v Čiernom mori.

"Je životne dôležité, aby sme boli chránení pred bezpečnostnými rizikami, ktoré by mohla spôsobiť vojna," povedal Güler na spoločnej tlačovej konferencii v Istanbule s rumunským ministrom obrany Angelom Tilvarom a námestníkom bulharského ministra obrany Atanasom Zapryanovom. Cieľom iniciatívy je zvýšiť bezpečnosť lodnej dopravy vrátane lodí vyvážajúcich obilie z Ukrajiny.

V decembri ukrajinské úrady uviedli, že nákladná loď plaviaca sa pod vlajkou Panamy pri plavbe do ukrajinského prístavu narazila na ruskú mínu v Čiernom mori. Zranenia utrpeli dvaja námorníci.

Ukrajina vytvorila námorný koridor pre nákladné lode v pobrežných vodách Bulharska a Rumunska, pripomína AFP.

Rusko ani Ukrajina sa k dohode o odmínovaní bezprostredne nevyjadrili.