Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Polícia rozohnala tisíce demonštrantov na istanbulskom námestí Taksim

Foto: TASR/AP

Podľa Tureckej nadácie pre ľudské práva si nepokoje vyžiadali už štyroch mŕtvych vrátane jedného policajta.

Istanbul 11. júna (TASR) - Turecká polícia použila dnes večer slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie viac ako 10.000 demonštrantov zhromaždených na istanbulskom námestí Taksim.

Námestie sa stalo epicentrom už 12 dní trvajúcich masových protestov proti premiérovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Podľa svedkov zasiahli voči demonštrantom stovky príslušníkov poriadkovej polície. Účastníci protestu reagovali hádzaním kameňov a útekom do užších postranných ulíc. Niektorí z nich utrpeli zranenia alebo skončili v policajnej cele.

Podľa agentúry Reuters sa polícii podarilo úplne vytlačiť demonštrantov zo severnej časti námestia. Zásahu predchádzali výzvy protestujúcich na odchod policajtov. K podobnej konfrontácii došlo na námestí aj dnes ráno, keď polícia "vyčistila" jeho strednú časť.

Istanbulský starosta Hüseyin Avni Mutlu dnes v krátkom televíznom vystúpení oznámil, že polícia bude vo svojich opatreniach pokračovať, kým námestie úplne nevyčistí od "živlov".

Premiér Ergogan dnes vyhlásil, že vlna protivládnych demonštrácií, ktoré v krajine vypukli 31. mája, je súčasťou zámernej snahy o poškodenie ekonomiky Turecka a jeho obrazu v zahraničí.

Podľa Tureckej nadácie pre ľudské práva si nepokoje vyžiadali už štyroch mŕtvych vrátane jedného policajta. Zatiaľ poslednou obeťou je muž, ktorý zomrel na infarkt po tom, ako bol nadmerne vystavený účinkom slzotvorného plynu. Zranenia utrpelo približne 5000 demonštrantov a 600 policajtov.