Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Turecko odsudzuje udelenie Havlovej ceny filantropovi Kavalovi

Na archívnej snímke z 29. apríla 2015 turecký podnikateľ, filantrop a občiansky aktivista Osman Kavala pózuje v Istanbule. Foto: TASR/AP

Cenu Václava Havla v mene Kavalu v pondelok na úvod jesenného plenárneho zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu prevzala Kavalova manželka Ayše Bugrová.

Istanbul 9. októbra (TASR) - Turecko v pondelok kritizovalo udelenie tohtoročnej medzinárodnej Ceny Václava Havla za ľudské práva väznenému tureckému filantropovi a občianskemu aktivistovi Osmanovi Kavalovi.

Ako informovala agentúra AFP, podľa tureckého ministerstva zahraničných vecí "je neprijateľné, aby bola Cena Václava Havla....udelená osobe, ktorá je právoplatne odsúdená súdnictvom v našej krajine".

Kavala bol jedným z desiatok tisíc Turkov, ktorí boli buď uväznení, alebo prepustení z práce v rámci čistiek, ktoré nasledovali po pokuse o prevrat proti prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi z roku 2016.

Cenu Václava Havla v mene Kavalu v pondelok na úvod jesenného plenárneho zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu prevzala Kavalova manželka Ayše Bugrová.

Aktivistu a bojovníka za ľudské práva v Turecku od októbra 2017 väznia za "pokus zvrhnúť vládu" protestmi v istanbulskom parku Gezi v roku 2013.

Kavala už od 90. rokov masívne podporoval rôzne organizácie občianskej spoločnosti.

Európsky súd pre ľudské práva v roku 2019 rozhodol, že jeho uväznenie je v rozpore s Európskym dohovorom o ľudských právach, a požadoval jeho okamžité prepustenie.

Turecké súdy ho aj napriek tomu v apríli 2022 odsúdili na doživotie. Turecký najvyšší súd koncom septembra tento rozsudok potvrdil.

Ocenenie od roku 2013 každoročne udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy (PZ RE) v spolupráci s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77. Cieľom je vyzdvihnúť a odmeniť mimoriadny počin v oblasti ochrany ľudských práv v Európe aj mimo nej. Laureáta vyberá sedemčlenná medzinárodná porota na základe nominácií.

Vlani túto cenu získal ruský opozičný politik a politický väzeň Vladimir Kara-Murza.