Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Turecko pokračuje v ofenzíve v sýrskom Afríne aj po prijatí rezolúcie

Turecký vojenský tank smeruje na turecko-sýrsku hranicu v tureckej provincii Hatay pri hraniciach so Sýriou 25. januára 2018. Foto: TASR/AP

Ofenzíva Turecka v Afríne sa začala 20. januára. Zameraná je proti kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany, ktoré oblasť ovládajú.

Istanbul 25. februára (TASR) - Napriek rezolúcii OSN vyzývajúcej na prímerie v Sýrii pokračujú v regióne Afrín na severozápade krajiny boje medzi tureckou armádou a milíciami sýrskych Kurdov. Turecké jednotky a ich spojenci z radov sýrskych povstalcov vo svojej ofenzíve za leteckej podpory postúpili a ovládli viacero dedín, oznámilo v nedeľu Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Televízia CNN Türk informovala, že ofenzíva bude pokračovať. Turecká armáda podľa nej obsadila ďalších päť dedín, píše agentúra DPA.

Ofenzíva Turecka v Afríne sa začala 20. januára. Zameraná je proti kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré oblasť ovládajú. YPG sú spojencami USA v boji proti džihádistickej skupine Islamský štát (IS), Ankara ich však považuje za odnož kurdských povstalcov na tureckom území a teda za teroristickú organizáciu.

Turecko síce rezolúciu o prímerí v Sýrii prijatú Bezpečnostnou radou OSN v sobotu večer privítalo, súčasne však ohlásilo, že bude naďalej bojovať proti "teroristickým organizáciám", ktoré ohrozujú územnú celistvosť Sýrie.

Turecká armáda oznámila, že pri vojenskej operácii v Afríne zahynul v sobotu jeden jej príslušník. Od začiatku ofenzívy tak prišlo o život 33 tureckých vojakov.

V ďalšom nedeľňajšom oznámení armáda uviedla, že podnikla tiež nálety zacielené proti povstalcom zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) v severnom Iraku. Terčom sobotňajších útokov boli úkryty a muničný sklad PKK v regióne Záb. PKK má hlavné sídlo v severoirackom pohorí Kandíl.