Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Turecko: Obchod s Izraelom obnovíme v prípade trvalého prímeria v Gaze

Palestínčania sa pozerajú na ničenie po izraelskom nálete v Deir al Balah v Pásme Gazy, utorok 30. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach.

Ankara 3. mája (TASR) - Turecko obnoví obchod s Izraelom až v prípade trvalého prímeria v Pásme Gazy a neobmedzeného prísunu humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v piatok turecký minister pre obchod Omer Bolat. TASR informuje na základe agentúry Reuters.

Turecko vo štvrtok zastavilo všetok vývoz a dovoz do a z Izraela s odvolaním sa na "zhoršujúcu sa humanitárnu tragédiu" na palestínskych územiach. Bolat v prejave v Istanbule uviedol, že nekompromisný postoj Izraela a zhoršujúca sa situácia v Pásme Gazy prinútili Ankaru zastaviť obchod.

Turecké ministerstvo obchodu prvýkrát zaviedlo obmedzenia na obchod začiatkom apríla, keď zastavilo vývoz železa a oceľových výrobkov i stavebných zariadení. Objem obchodu Turecka a Izraela v roku 2023 predstavoval 6,8 miliardy dolárov (6,3 miliardy eur).

Izraelský minister zahraničných vecí Jisrael Kac uviedol, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan "porušuje dohody tým, že blokuje prístavy pre izraelský dovoz a vývoz". Dodal, že Izrael sa bude snažiť nahradiť tieto straty miestnou výrobou a dovozom z iných krajín.