Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

VIDEO: V Istanbule sa začal festival filmov venovaných mačkám

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mačky sú podľa organizátorov hlavnými alebo podstatnými vedľajšími postavami čoraz väčšieho počtu filmov v rôznych končinách sveta.

Istanbul 20. januára (TASR) - Do 4. februára potrvá v tureckom meste Istanbul filmový festival venovaný mačkám. Prehliadku organizuje súkromné Múzeum Pera, nesúce pôvodné meno istanbulskej štvrte Beyoglu - Pera, ktoré sa používalo až do polovice 20. storočia.

Počas festivalu, ktorý sa začal 12. januára, premietnu deväť filmov z Francúzska, Japonska, Nemecka, Rakúska, Turecka a USA.



Predstaviteľka filmovej sekcie múzea uviedla, že tému mačky si pre festival vybrali po tom, čo si všimli, že povahové črty týchto zvierat sa na striebornom plátne prejavujú výraznejšie. Mačky sú navyše hlavnými alebo podstatnými vedľajšími postavami čoraz väčšieho počtu filmov v rôznych končinách sveta. Jednotlivé filmy približujú tiež publiku prístup k mačkám v krajinách s inou kultúrou.

Záujem o festivalové projekcie podľa jej slov prevyšuje očakávania organizátorov.

Medzi festivalové snímky s doteraz najväčším diváckym ohlasom patrí turecký film Kedi zobrazujúci turecké veľkomesto z pohľadu túlavej mačky.