Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zamestnanca amerického konzulátu odsúdili v Turecku na 9 rokov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obvinili ho v súvislosti s neúspešným pokusom o štátny prevrat v lete 2016.

Istanbul 11. júna (TASR) – Na takmer deväť rokov väzenia odsúdili dnes v Turecku zamestnanca amerického konzulátu Metina Topuza za "pomoc teroristickej organizácii", ktorú Ankara obviňuje z neúspešného štátneho prevratu z roku 2016. Informovala o tom agentúra AFP.

Topuza, tureckého občana spolupracujúceho s americkým protidrogovým úradom v Istanbule, zatkli v roku 2017. Tlačová agentúra Anadolu uviedla, že muža dnes odsúdili na osem rokov a deväť mesiacov väzenia.

Obvinili ho z kontaktov s policajtmi a prokurátorom podozrivými z väzieb na hnutie Fethullaha Gülena, tureckého duchovného žijúceho v exile v USA, ktorému Ankara pripisuje zodpovednosť za neúspešný pokus o štátny prevrat v lete 2016. Samotný Gülen obvinenie odmieta. Ako informovala súkromná tlačová agentúra DHA, Topuz na súde tieto obvinenia poprel.

Na predchádzajúcich pojednávaniach Topuz pred súdom vypovedal, že všetky jeho kontakty s vysokými policajnými predstaviteľmi alebo prokurátormi súviseli výlučne s jeho prácou prekladateľa a na americkom protidrogovom úrade. Obvinení zo špionáže ho istanbulský súd zbavil.

Veľvyslanectvo USA v Ankare viackrát uviedlo, že proti Topuzovi neexistujú presvedčivé dôkazy. Ankara aj štyri roky po zmarenom prevrate naďalej pravidelne uskutočňuje razie zamerané voči údajným Gülenovým podporovateľom. Od puču v Turecku zo štátnej služby či armády prepustili alebo dočasne postavili mimo služby vyše 150 000 ľudí.