Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Tureckú speváčku Gülšen čaká súd pre podnecovanie k nenávisti

Na archívnej snímke z 27. marca 2022 turecká speváčka Gülšen vystupuje počas koncertu v tureckom Aydine. Foto: TASR/AP

Obvinenia súvisia s vtipom na adresu tureckých náboženských škôl, ktorý Gülšen povedala na jednom zo svojich koncertov.

Istanbul 12. septembra (TASR) - Turecký súd v pondelok rozhodol o prepustení speváčky Gülšen z domáceho väzenia. Jednu z najpopulárnejších tureckých popových speváčok však čaká súdny proces pre obvinenia z podnecovania nenávisti.

Obvinenia súvisia s vtipom na adresu tureckých náboženských škôl, ktorý Gülšen povedala na jednom zo svojich koncertov.

Celá kauza proti sebe postavila speváčkiných mladších a spravidla liberálne orientovaných fanúšikov a konzervatívnych proislamských prívržencov tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, približuje tlačová agentúra AFP.

Speváčku Gülšen Bayraktarovú-Čolakoluovú, ktorá vo svojej umeleckej kariére používa len svoje krstné meno, zatkli koncom augusta pre "podnecovanie nenávisti". Tohto trestného činu sa mala dopustiť zmieneným vyjadrením o tzv. školách imáma Hatipa, ktoré sa špecializujú na náboženskú výchovu v kombinácii s modernými osnovami.

Speváčka v predmetnom vyjadrení počas svojho aprílového koncertu na pódiu žartovne hovorila o svojom gitaristovi, že za jeho "zvrátenosť" môže práve absolvovanie spomínanej školy.

Videozáznam zachytávajúci toto vyjadrenie sa po opätovnom augustovom zverejnení provládnym denníkom stal "virálnym", pričom vyvolal pobúrenie medzi poprednými členmi vládnucej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) vedenej Erdoganom.

Gülšen sa ešte pred svojim zatknutím za incident ospravedlnila na sociálnych sieťach, pričom zdôraznila, že si len zavtipkovala o svojom dlhoročnom kolegovi. Zároveň však uviedla, že jej žart bol "zverejnený tými, ktorí sa snažia polarizovať spoločnosť". "Mrzí ma, že moje slová poskytli materiál zlomyseľným ľuďom," dodala.

Štyri dni po zatknutí ju súd nariadil prepustiť z detenčného zariadenia do domáceho väzenia. AFP pripomína, že na škole zmieneného typu študoval aj samotný prezident Erdogan. Turecko je síce oficiálne sekulárnou, no prevažne moslimskou krajinou.

Gülšen napriek prepusteniu z domáceho väzenia stále čaká súdny proces, pričom prvé pojednávanie sa má konať 21. októbra. V prípade usvedčenia, hrozí tejto 46-ročnej speváčke až trojročné väzenie.