Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Tusk: Na zmenu politiky voči Rusku nie je dôvod

Donald Tusk Foto: TASR/AP

Hlavnými témami dvojdňového summitu G7 v sicílskej Taormine budú bezpečnosť občanov a terorizmus, svetová ekonomika, globalizácia a klimatické zmeny.

Brusel 26. mája (TASR) – Na zmenu politiky voči Rusku nie je dôvod, vyhlásil pred začiatkom summitu zoskupenia G7 na Sicílii predseda Európskej rady Donald Tusk. Je za zachovanie sankcií proti Rusku a plánuje vyzvať lídrov siedmich účastníckych štátov, aby túto politiku potvrdili.

"Očakávam jednotné stanovisko v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, jediným riešením je implementácia minských dohôd. Od summitu G7 v Japonsku (bol vlani, pozn. TASR) sme nevideli nič, čo by opodstatňovalo zmenu v našej sankčnej politike voči Rusku," uviedol Tusk.

Predseda Európskej rady sa nádeja, že napriek rozdielnemu vnímaniu Ruska dokáže Únia s USA nájsť spoločný postoj ku konfliktu na Ukrajine.

Summit podľa neho bude plný vážnych tém i bodov, na ktorých sa zatiaľ lídri siedmich najrozvinutejších ekonomík nezhodli. Donald Trump už počas návštevy Bruselu vyjadril odlišný postoj k zmenám klímy a medzinárodnému obchodu ako EÚ a ďalšie štáty G7.

Tusk poukázal na škálu problémov, ktoré ohrozujú medzinárodný poriadok. Spomenul situáciu na Ukrajine, vojnu v Sýrii, severokórejské raketové a jadrové testy i napätie v Juhočínskom mori. "Ak naša skupina nebude jednotná, medzinárodný poriadok sa môže vymknúť spod kontroly," skonštatoval.

Na summite je s ním za EÚ aj predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker. Ten avizoval najmä ekonomické témy vrcholnej schôdzky – globalizáciu a medzinárodný obchod. Spoločne s Tuskom sa stretnú s japonským premiérom Šinzóom Abem v rámci rokovaní medzi EÚ a Japonskom o uzavretí dohody o voľnom obchode.

Hlavnými témami dvojdňového summitu G7 v sicílskej Taormine budú bezpečnosť občanov a terorizmus, svetová ekonomika, globalizácia a klimatické zmeny.

Summit skupiny G7 je fórom prispievajúcim k riešeniu celosvetových výziev. Stretávajú sa na ňom lídri z Kanady, Francúzska, Nemecka, Talianska, Japonska, Spojeného kráľovstva, Spojených štátov amerických a zúčastňujú sa na ňom vrcholní predstavitelia EÚ.

Pôvodne malo zoskupenie osem členov (G8) a patrilo do neho aj Rusko. Od ruskej anexie Krymu v roku 2014 sa lídri stretávajú vo formáte G7 a návrat Moskvy na toto fórum podmieňujú implementáciou minských dohôd.